Ремонтът на Западен парк спря заради грешка в проектирането

Фундаменти били проектирани върху магистрален водопровод

Снимка: Facebook група Да спасим Западен парк
10:31 03.07.2019
Ремонтът на Западен парк спря заради грешка при проектирането. По време на реконструкцията на главния вход е установено, че фундаментите при козирката са проектирани върху магистрален водопровод, предаде БНТ. 

Обновяването трябваше да приключи още преди началото на лятото, но заради лошо време срокът беше удължен с 6 месеца до октомври.

Димитър Данчев от Столична община обясни, че при изпълнение на строително-монтажните дейности е установено, че два от фундаментите за козирката на главния вход са проектирани върху водопроводи. Това е установено още в началото на месец май. Проектът не може да продължи с изграждането на тези конструкции върху водопровода и от проектантите е изискано да дадат ново решение, поясни той.

Съставен е Акт 10 за спиране на строителството, с дата 31 май 2019 г. В него е поставен срок на проектантите до 17 юни 2019 г. да дадат ново решение, съобразено със съответните сервитути за този тип водопроводи. Срокът обаче не е спазен от проектантите и те са представили преработките на плана за реконструкция на 25 юни. Документите са подадени към строителния надзор за проверка, при която се оказало, че към тях липсват части - ВиК част, част за геодезия и част електро, а част Архитектурна не е била съобразена с изискванията на "Софийска вода" към подоен тип водопроводи.

Затова договорът с проектантите е прекратен. Те са се отказали от авторски надзор и са предоставили правата за проекта на Столична община.

С цел максимално бързо възстановяване на работата по ремонта на парка общината възлага на общинско предприятие "София проект" да направи необходимите преработки и доработки на проекта.

Няма да се налага глоба на проектантите, тъй като те са предоставили правата за проекта на общината, обясни още Данчев пред БНТ.

Проектът за ремонт на Западен парк е на стойност близо 10 млн. лева. Към момента е изпълнена подземната инфраструктура на 100%, канализация и водопровод, положена е тръбната мрежа по част електро, работи се и по 5 от подобектите. Изпълнени са конструкциите на сухия фонтан, разчистено е изцяло езерото и алпинеума, изградени са и конструкциите на зеленото училище и на второстепенния вход на парка.

Столична община се надява, че тези необходими преработки на проекта няма да наложат удължаване на срока за ремонта, който е края на месец октомври и вече веднъж беше удължен заради лошото време. Евентуално удължаване обаче би могло да има до края на годината.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ремонт | грешка | спрян | проектиране | Западен парк | магистрален водопровод

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини