Биопроизводителите няма да получат субсидиите си тази година

В момента се подготвят плащанията по мярката за необлагодетелствани планински райони и "Натура“

Биопроизводителите няма да получат субсидиите си до края на 2019 г. Очаква се средствата да бъдат изплатени до април 2020 г, съобщава БНР, цитирайки изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Пред журналисти днес той обяви, че към момента усилията на ведомството са насочено върху изплащане на субсидиите за необлагодетелстваните планински райони и мярка "Натура“.

Проблемът с изплащането на субсидиите на биопроизводителите се появи около 2015 г., когато държавният бюджет беше на голям дефицит и субсидиите  бяха един от инструментите на финансовия министър за регулиране на финансовите потоци в хазната. От тогава стопаните получават нищожни пари за своето производство.

Площите с биопродукция представляват 5% от всички селскостопански площи в страната. 90% от стоката на българските биопроизводители се изнася в чужбина. Основният им пазар е Западна Европа, САЩ, арабските страни, Япония и Южна Корея.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: субсидии | биопроизводители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини