Основателят на Huawei: Великобритания няма да ни каже не за 5G

Най-големият производител на 5G оборудване е подложен на строги рестрикции от Вашингтон

Основателят на Huawei: Великобритания няма да ни каже не за 5G

Снимка: БТА

1096 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Рен Женгфей заяви, че Великобритания „няма да ни каже не“ за участието на китайската компания в пускането на 5G мрежа в страната, пише Guardian. 

Обединеното кралство обмисля дали да позволи или ограничи оборудване на Huawei в бъдещите мрежи от пето поколение, след като САЩ подеха кампания срещу производителя и забраниха на компанията да търгува с американски фирми. Действията на Вашингтон са продиктувани от опасения за националната сигурност и предполагаемите връзки на корпорацията с китайското правителство. 

Рен определи решението на Великобритания за това дали да допусне Huawei до мрежите си като „много важно“. „Мисля, че няма да ни кажат не, стига да преминат през тези сериозни тестове и да ги погледнат сериозно. Мисля, че ако кажат „не“, няма да е на нас“, коментира той пред Sky News. 

През април Съветът за национална сигурност на Обединеното кралство реши да блокира използването на Huawei в т.нар. критична част от 5G инфраструктурата на страната. Допреди месец страната все още не знаеше какви ще са поледиците от действията на САЩ срещу китайската фирма. Тогава от Лондон обясниха, че би било „погрешно да се вземат конкретни решения“, преди това да бъде изяснено. 

По-рано Белият дом заяви, че сред обсъдените теми между Тръмп и новия премиер на Великобритания Борис Джонсън по време на личен телефонен разговор е била и тази за 5G и глобалната сигурност. 

Huawei е най-големият производител на 5G оборудване в света, а хегемонията му сега е поставена на карта на фона на търговската война между САЩ и Китай и предстоящото тепърва разгръщане на мрежите от следващо поколение. Решението на страни като Великобритания и Германия ще определи посоката на действие спрямо Huawei и за другите европейски държави. Междувременно Монако стана първата държава на Стария континент, пуснала мрежа със супер бърз интернет, използвайки оборудване на китайската марка. 
Коментари: 0