ОПЕК намали очакванията си за потреблението на петрол

Ръстът на потреблението намалява въпреки орязването на добивите в рамките на ОПЕК+

ОПЕК намали очакванията си за потреблението на петрол

Снимка: OPEC

356 ~ 2 мин. четене
ОПЕК намали прогнозата си за растежа на глобалното търсене на петрол през тази и следващата година. Новите очаквания на картела са за ръст от 1.1 млн. барела дневно през 2019 г. В своя месечен доклад ОПЕК посочва, че най-големите предизвикателства за производителите ще са през 2020 г., когато се очаква пазарът да е на излишък, т.е. предлагането да надхвърля търсенето.

Причините за тези трудности, от гледна точка на търговците, са свързани с прогнозите за забавяне на глобалната икономика и нарастващото производство на нефт както в рамките на Организацията, така и при основните конкуренти, най-вече САЩ. Това според анализаторите ще принуди Саудитска Арабия да поиска удължаване на периода, в който действа сегашното орязване на производството в ОПЕК+ с 1.2 млн. барела.

Докато перспективите за пазара са низходящи за тази година, имайки предвид охлаждането на глобалната икономика и търговските спорове, остава критично да се следи внимателно балансът между търсенето и предлагането на петрол и да се подпомага стабилността на пазара през месеците напред, пише в доклада на ОПЕК.

Въпреки ръководеното от ОПЕК намаление на добивите, цената на петрола се понижи от пика през април 2019 г., когато надхвърли 75 долара.

От 1 януари ОПЕК, Русия и други производители изпълняват договора за намаляване на производството с 1.2 млн. барела. Алиансът, известен като ОПЕК+, поднови през юли пакта си, като той ще действа поне до март 2020 г. Целта е да се избегне натрупването на запаси, които биха ударили цените.

ОПЕК остави прогнозата си за ръст на търсенето на петрол през 2020 г. на 1.14 млн. барела. Картелът обаче добави, че прогнозата му за икономическия растеж през 2020 г. е изправена пред риск от намаляване.

Рискът от глобален икономически растеж остава „изкривен“ в посока надолу, се казва в доклада. Особено свързаните с търговията промени ще трябва да бъдат внимателно преразгледани през следващите седмици с известна вероятност за по-нататъшно преразглеждане през септември.

ОПЕК намали прогнозата си за глобалния икономически растеж до 3.1% от 3.2% и засега поддържа прогнозата си за 2020 г. на 3.2%.

В доклада също така се посочва, че запасите от нефт в развитите икономики са се повишили през юни, което предполага тенденция, която може да предизвика безпокойство за ОПЕК по отношение на евентуално нефтено затрупване.

Запасите през юни надхвърлиха средното за последните пет години ниво, достигайки 67 млн. барела.
Това се случва въпреки съкращаването на доставките в рамките на ОПЕК+ и американските санкции срещу Иран и Венецуела.
Коментари: 0