10-те страни с най-бързо растящи доходи за фрийлансъри

Данните са от 300 000 работещи на свободна практика

Снимка: Pixabay
09:53 07.08.2019
Технологиите правят по-лесно от всякога хората да увеличават доходите си с печеливши странични дейности. И докато американските работници от всички възрасти получават най-големите награди, младите фрийлансъри в Азия бързо наваксват.

Поне това сочи нов доклад от платформата за цифрови плащания Payoneer, който подчертава най-бързо развиващите се пазари за работа на свободна практика в света и как те прекрояват естеството на работата.

Гигантската икономика на Америка отбеляза най-голям ръст през 2019 г., като доходите на фрийлансърите се повишават със 78% на годишна база, според Global Gig-Economy Index. Изследването черпи данни от над 300 000 работници на свободна практика в мрежата на Payoneer.

Най-голямата световна икономика е последвана от Великобритания и Бразилия, които всяка година отбелязват скок в доходите на фрийлансърите.  Въпреки това именно Азия регистрира най-голям регионален растеж, като приходите на работещите на свободна практика са нараснали със 138% в четири страни.

Увеличаването на приходите през последната година се дължи отчасти на подобрените схващания за жизнеспособността на подобна работа на свободна практика, според Иън Макникъл, вицепрезидент и регионален ръководител за Америка в Payoneer.

„Виждаме все повече професионалисти да напускат работата си, за да се присъединят към т.нар. "гиг икономика", казва Макникъл.

„Независимо дали става въпрос за гъвкавите часове, отсъствието на мениджър, който ви гледа през рамо или желанието да изградите свой собствен бизнес, работниците вече не изпитват нужда да бъдат обвързани със своите офиси.“

Интересно е обаче, че докато "гиг икономиката" привлича професионалисти от всички възрасти в САЩ, на други пазари тя има тенденция да се насочва към по-младите поколения, които могат да бъдат по-технологично настроени или използвани за по-малко формални работни структури. Например в Пакистан, работещите на свободна практика по-млади от 35 г. хора са генерирали 77% от приходите, което се дължи в голяма степен на подобреното технологично образование през последните години.

Като цяло работниците на възраст от 35 до 44 години са извлекли максимума от работата на свободна практика, според Payoneer. Тази група е допринесла за 32% от световните печалби на свободна практика през изминалата година, въпреки че представлява само 23% от фрийлансърите по света.

Междувременно работниците на възраст от 18 до 35 години съставляват най-голямата кохорта от 64%, но приходите им са сравнително по-ниски.

Ето и топ 10 на пазарите на свободна практика през 2019 г. въз основа на годишния растеж на приходите.

1. Съединени щати - 78%

2. Обединено кралство - 59%

3. Бразилия - 48%

4. Пакистан - 47%

5. Украйна - 36%

6. Филипини - 35%

7. Индия - 29%

8. Бангладеш - 27%

9. Русия - 20%

10. Сърбия - 19%Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | доходи | държави | фрийлансъри | свободна практика | Payoneer | Global Gig-Economy Index

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини