Технологичните милиардери доминират списъка на най-богатите в Китай

Джак Ма остава най-богатият човек в страната

Джак Ма
Джак Ма
Снимка: БТА
13:55 10.10.2019
Богатството на Китай става все по-концентрирано в ръцете на технологични предприемачи, въпреки че някои фармацевтични магнати и свиневъди пробиват в редиците на супер богатите, пише CNN.

Тази година има по-малко милионери и милиардери в списъка на най-богатите хора в Китай на Hurun Report - и спадът е за втора поредна година. Но средното богатство се увеличава, след като страната се пренасочи към дигиталната икономика, отбелязва докладът.


„Технологичните предприемачи заменят тези от традиционните сектори като производство и недвижими имоти“, коментира Рупърт Хугеверф, председател на Hurun Report, която изготвя класацията "Богатството се концентрира в ръцете на онези, които са в състояние да се адаптират към дигиталната икономика", добави той.

Основателят на Alibaba Джак Ма задържа титлата си на най-богатия човек в Китай с нетна стойност от 39 милиарда долара, докато Пони Ма - основателят на Tencent, се изкачва напред с едно място до втората позиция с богатство от 37 милиарда долара.

Сред най-големите печеливши за 2019 г. са Сун Пяоян и Жон Хуижан, които се изкачват с 15 места, за да заемат пето място. Съпрузите удвояват богатството си до 25 милиарда долара, след като компанията им Hansoh, която прави лекарства за шизофрения и биполярно разстройство, стана публична на борсата в Хонконг. 

Фармацевтичните магнати съставляват 8% от списъка на най-богатите хора в Китай, двойно повече отпреди 10 години.

Нарастващият брой китайски предприемачи, чийто основен източник на богатство са технологиите или фармацевтичните продукти, отразява променящата се икономика на страната. Китай от години се опитва да се раздели със статута си на световна фабрика, и вместо това да се превърне в място, където високотехнологичните таланти и иновации могат да процъфтяват.

Последният списък на ултрабогатите показва, че смяната започва да дава плодове.

Колин Хуан Женг, основател на компанията за електронна търговия Pinduoduo, стана първият предприемач, роден през 80-те години, който влиза в Топ 10. Богатството на 39-годишния бизнесмен нараства до 19 милиарда долара, спечелвайки му седмо място нв подреждането.

От същото поколение е основателят на Bytedance Жанг Иймин, на 36 г. Bytedance е компанията, която стои зад популярните приложения за агрегиране на видео и новини като TikTok и Toutiao. Жанг влиза в Топ 20 с нетно богатство от 13,5 милиарда долара.

А Рен Женфей, основателят на технологичния гигант Huawei, успява да напредне с няколко десетки места в списъка, въпреки факта, че компанията му е под огромен натиск от САЩ. Неговото богатство е 3 млрд. долара и това го поставя в Топ 200.

Някои от най-големите производители на храни в Китай също отбелязват страхотна година, подпомогната от покачването на цените на свинско месо.

Син Ийнлин и Сян Ин от Muyuan, които притежават втория по големина производител на свинско месо в Китай, са утроили богатството си до 14 милиарда долара, печелейки от високите цени на свинското месо поради избухването на свински грип. 

А Жан Йонг и Шу Пинг, двойката зад популярната верига Haidilao, са удвоили богатството си до 17 милиарда долара.

Традиционното производство и недвижимите имоти все още са важни източници на богатство в Китай, но има по-малко супер богати хора, които печелят парите си в тези сектори, а и богатството им намалява.

Собственикът на имоти Сю Джиаин е третият най-богат човек в Китай, но богатството на основателя на Evergrande Group пада с 13 милиарда долара в сравнение с преди две години, когато той оглавяваше списъка. Сега той има 30 милиарда долара.

Големите залози в областта на технологиите са рискови, особено когато са в супер конкурентни индустрии като електромобили и смартфони, коментира още CNN и дава примери.

Ли Бин, основател на производителя на електрически автомобили NIO, знае всичко това твърде добре. Неговото богатство спада почти наполовина до 860 милиона долара. Акциите на NIO паднаха с над 74% за годината, тъй като компанията се бори с превишаване на разходите и слабо търсене на своите автомобили.

Основателят на Xiaomi Лей Джун губи около една трета от богатството си, тъй като компанията му търпи спад в глобалните продажби на смартфони. Лей Джун обаче все още има 10,8 милиарда долара и е в топ 30.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | богатство | милионери | милиардери | Джак Ма | Пони Ма | Hurun

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини