Турската лира поскъпва, след като инфлацията удари едногодишно дъно

Расте вероятността президентът Реджеп Ердоган да поиска от гуверньора на централната банка ново понижение на лихвите

15:09 03.09.2019
Курсът на турската лира спрямо долара и еврото се повиши значително, след като днес данните за инфлацията в Турция показаха понижение на показателя. През август ръстът на потребителските цени се е ограничил до 15.01% в сравнение с 16.65% през юли. Освен това равнището на инфлацията в югоизточната ни съседка е най-ниското от над една година насам – от юни 2018 г.

Добрите данни за инфлацията доведоха до поскъпване на лирата спрямо долара и еврото. Към 15 ч. българско време курсът на турската валута спрямо американската се бе повишил с 0.73%, а спрямо европейската – с 1.11%. Така един долар се обменяше за 5.75 лири, а едно евро – за 6.30 лири.След новия спад на инфлацията в Турция гуверньорът на турската централна банка Мурат Уйсал вероятно ще бъде подтикнат от президента Реджеп Ердоган да продължи да понижава лихвените проценти. „Инфлацията се понижава и вероятно през следващите месеци ще се движи доста бързо надолу“, коментира Найджъл Рендъл, старши анализатор в Medley Global Advisors. „Ердоган иска по-ниски лихви - и това, което президентът иска, той обикновено го получава“, добавя той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | инфлация | Турция | Реджеп Ердоган | потребителски цени | курс на турската лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини