„Турски поток” ще мине през България само след гаранции от ЕК

„България ще участва в преноса на газ, защото това ни се полага", заяви Бойко Борисов на срещата с Медведв

17:19 04.03.2019

България трябва да разбере, че за да продължи „Турски поток” през територията ѝ са необходими надеждни гаранции от Европейската комисия. Това каза руският премиер Дмитрий Медведев на пресконференция след разговори с премиера Бойко Борисов, цитиран от ТАСС.

„Надявам се, че ще можем да говорим за по-нататъшни конкретни стъпки (по въпроса за продължаването на „Турски поток“ през българската територия – бел.ред.), след като са издадени съответните гаранции - имам предвид не от българското правителство, имам предвид Европейската комисия да предостави надеждни гаранции, че този проект няма да се провали в бъдеще и няма да има пречки пред него. Надявам се, че нашите български приятели също разбират това и извършват съответната работа, говорихме за това с моя колега”, каза Медведев.

„България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов пред руския си колега.

"Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", заяви премиерът Борисов и добави: "Южен поток", от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра".

За бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" премиерът Борисов коментира: "Ситуацията е променена. Арбитражът в Париж отсече, че двата реактора са български, за което България трябва да заплати 1, 176 млрд. лева и с натрупани лихви, които Вие (Дмитрий Медведев - бел. ред.) с президента Путин ни ги опростихте, но ние платихме кеш - всички пари наведнъж. Сега България има завити в найлони два ядрени реактора - произведени в Русия, българска собственост".

Днес министър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев и водената от него делегация на площад „Александър Невски", след което гостът поднесе венец на Паметника на незнайния войн. Програмата на посещението продължава със среща на четири очи между двамата премиери в сградата на Министерския съвет.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | АЕЦ Белене | Турски поток | Дмитрий Медведев