В Европа е инвестиран над €25 млрд. рисков капитал през 2018 г.

Технологичният пейзаж еволюира и в качествено измерение, смята Мария Габриел

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Повече от 25 млрд. евро рисков капитал са инвестирани през 2018 г. в европейски компании, или над пет пъти повече от инвестираната сума преди 5 години. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел при откриването на 11-ото издание на Webit.Festival Europe днес в НДК. По думите ѝ е налице подем на нови инвестиции в цифрови технологии.

„Технологичният пейзаж еволюира и в качествено измерение“, убедена е Габриел, давайки пример с успешни компании като Spotify, Adyen и Elastic, чиито първични публични предлагания миналата година надскочиха 5 млрд. долара в първия ден на котиране.

През настоящата година също се наблюдава ръст на инвестициите в иновативни технологични компании. "От началото на годината ЕС е дал над 7.3 млрд. ерво за своите дигитални шампиони", уточни Габриел.

За никого обаче не е тайна, че Старият континент тепърва има много да наваксва и гореспоменатите компании са по-скоро изключение. Към днешна дата няма нито един европейски сред 20-те най-големи цифрови играчи, а сред първите 200 глобални дигитални платформи европейските са едва 8.

„Европа може да си върне лидерството“, изтъкна Мария Габриел. Според нея това може да стане, ако се концентрираме в стимулирането на екосистеми, подпомагането на таланти и изграждането на дигитални платформи като Facebook.

Липсата на таланти е едно от най-големите предизвикателства, според нея. Затова трябва да се насочат инвестиции в образователната система, така че да се избегне маргинализацията на хората, а и да не се позволи изтичането на европейските умове. Габриел обърна внимание също на необходимостта от стимулиране на публично-частни партньорства и инвестициите в научно-развойна дейност.

За целите на дигиталната трансформация Европейската комисия е предвидила да насочи 9 млрд. евро в областта на изкуствения интелект, суперкомпютрите, киберсигурността, развитието на умения. Те ще бъдат осигурени по новата програма „Цифрова Европа“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | IPO | рисков капитал | Мария Габриел | европейски компании | Webit Festival Europe

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини