Велик Занчев: Новото ръководство на БДЖ полага усилия да укрепи дружеството

Идеята на Холдинга е да работи, за да се запази интереса към националния превозвач след 2024 г.

Новото ръководство на „Холдинг БДЖ“ полага усилия да укрепи дружеството, така че то да бъде адекватно за състоянието на пазара след 2024 г. Това заяви след заседанието на Комисията по транспорт днес зам.-министъра на транспорта Велик Занчев, предаде репортер на Economic.bg.

На второ четене депутатите в Комисията приеха изменения в Закона за железопътния транспорт, като основното е, че след 2024 г. пазарът на жп услуги в България ще се либерализира с транспонирането на европейската директива. Това означава, че могат да се появят конкуренти на БДЖ, които да вземат най-рентабилните линии.

„Идеята на новото ръководство е да се запази интереса към националния жп превозвач. БДЖ има договор с държавата до 2024 г., което му гарантира едно стабилно съществуване и възможност да стабилизира финансовото и техническото си състояние, така че да е адекватно с конкуренцията”, уточни Занчев. Той коментира, че не може да направи прогноза от сега дали ще се появят конкуренти на железницата за най-желаните линии у нас, но е по-скоро скептичен, че това ще се случи.

Относно доклада на Сметната палата за „БДЖ-Товарни превози“, който показва пропуски при възлагане на обществени поръчки и недобро менажиране на имотите на дружеството, Занчев заяви, че не е запознат.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | Велик Занчев | Закон за железниците

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини