За първи път: Хората над 65 г. са повече от хората под 5 г.

Какво означава за света застаряването на населението

За първи път: Хората над 65 г. са повече от хората под 5 г.

Снимка: Pixabay

2402 ~ 2 мин. четене
Населението на света не става по-младо. Всъщност става много, много по-старо. И това има огромни последици за глобалния растеж, твърдят икономисти.

В момента на Земята има повече хора на възраст над 65 г., отколкото деца до 5-годишна възраст, според анализ на Deutsche Bank по данните на ООН и на Haver Analytics.

И тези данни очертават по-широка икономическа тенденция, за която някои икономисти предупреждават: намаляването на раждаемостта води до застаряване на населението, за което се смята, че води до понижена производителност, участие на работната сила и стагнираща инфлация. 

Повече непреки резултати от намаляването на раждаемостта могат също да окажат влияние върху макроикономическите фактори, като например собствеността върху жилища.

Графиката по-долу, от Торстен Слок, главен международен икономист на Deutsche Bank, показва световното население на лицата под 5-годишна възраст и тези над 65-годишна възраст. Докато населението под пет години се държи относително стабилно през последните две десетилетия, то населението над 65 г. доста по-рязко се повишава."Ключов въпрос за инвеститорите е дали световната икономика е в състояние да генерира достатъчно растеж на производителността, за да компенсира тези демографски тенденции", коментира Слок. "И въпросът е кои части от света ще бъдат засегнати по-силно от други чрез забавяне на демографския растеж".

Слок употребява и термина "трайна стагнация" (secular stagnation), въведен от Лари Самърс в теория, с която е свързан този модел. Той е известен като състояние, при което спестяванията нарастват и инвестициите се забавят, което води до забавяне на икономическия растеж. Съмърс, бивш министър на финансите от ерата на Клинтън и директор на Националния икономически съвет от ерата на Обама, твърди, че състоянието може да бъде "определящо макроикономическо предизвикателство на нашето време".

Като цяло, раждаемостта по света е спаднала под нивата на "замяна" или под нивото, което може да подкрепи растежа на населението, каза Ед Ярдени, президент на Yardeni Research. И този "недостиг на бебето" тежи върху глобалния растеж.

Уолстрийт също следи отблизо темата за стагнацията, свързана със застаряването на населението. За втори пореден месец темата доминираше проучването на Bank of America Merrill Lynch, което отразява пулса на мениджърите на големите пари за глобалните пазари и икономики.

Разбира се, има и хора, защитаващи противоположна позиция - че няма явна отрицателна връзка между застаряващото население и намаляващия растеж.

Документ от 2017 г. на Дарън Аджемоглу, икономист от Масачузетския технологичен институт и Паскуал Рестрепо, асистент в Бостънския университет, установява, че противно на темите и понятията, които Самърс и други са популяризирали, "няма отрицателна връзка между застаряването на населението и по-бавния растеж на БВП на глава от населението".

Те установили, че страните, в които е отчетено застаряване на населението, отбелязват растеж през последните десетилетия, което вероятно се дължи на по-бързото приемане на технологии за замяна на труда и автоматизация.

Документът заключава: "Съществува ясна необходимост от бъдеща работа, която систематично да изследва връзката между демографските промени и растежа на БВП, както и каналите, чрез които тази връзка работи".
Подкрепи Economic.bg