Времето сега е най-горещо за последните 2000 години

Това твърдят учени от Швейцария в ново изследване

Хора и деца се разхлаждат във фонтани в центъра на Манчестър
Хора и деца се разхлаждат във фонтани в центъра на Манчестър
Снимка: БТА
17:01 25.07.2019
Средните глобални температури сега са по-високи, отколкото по което и да било време в последните 2000 години, а изменението на климата за пръв път засяга целия свят едновременно. Това се казва в ново проучване, публикувано днес.

Описанията на "Средновековния топъл период" (приблизително от 700 до 1400 г.) и "Малката ледникова епоха" (от около 1300 до 1850 г.) в Европа и Северна Америка са дали повод на учени в миналото да теоретизират, че тези събития са повлияли на целия свят по едно и също време.

Но екип от изследователи, ръководен от Рафаел Нойком от Университета в Берн, твърди, че доказателствата от прокси данни - включително дървесни пръстени, корали, ледени ядра и езера и океански седименти - сочат друго.

"Вярно е, че по време на Малката ледникова епоха по принцип е било по-студено в света", заяви Нойком в изявление, "но не навсякъде по едно и също време".

"Пиковите периоди на прединдустриалните топли и студени периоди настъпват по различно време на различни места", добави той.

Междувременно настоящият период на затопляне въздейства на 98% от света - за пръв път.

„Това, което не сме знаели досега, е, че не само средните глобални температури през 20-ти век са по-високи от всякога за последните поне 2000 години, но също така, че периодът на затопляне сега засяга цялата планета по едно и също време за първи път”, гласи изявлението.

Друго проучване установило, че вулканите, а не слънцето, както се е смятало преди, са оформили климата за човечеството и че настоящият период на затопляне надхвърля естествената променливост.

"Това дава ясни доказателства, че антропогенното (направено от човека) глобално затопляне е не само несравнимо по отношение на абсолютните температури, но и безпрецедентно в пространствената последователност в контекста на последните 2000 години", се казва в един от документите.

Едно от изследванията е публикувано от Nature, а другите две - в Nature Geoscience.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: климат | температури | време | изменение | горещо

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини