Заплахите на Тръмп към Анкара удариха турската лира

Анкара обяви официално, че подготовката за нахлуване в Сирия е приключила, Вашингтон е готов да я „заличи“ икономически

Снимка: Pixabay
10:25 08.10.2019
След заплахата на американския президент Доналд Тръмп да „унищожи и заличи“ икономиката на Турция, ако Ердоган направи нещо в Сирия „извън границите“, лирата очаквано потъна. В ранната азиатска сесия валутата потъна с 2%, а в последствие имаше лека корекция и курсът спрямо долара към 10.15 ч. достигна 5.8, или понижение с 0.6% спрямо затварянето от вчера.

Инвеститорите са притеснени от планираното нахлуване на Анкара в Северна Сирия. Турската държава вече официално заяви, че подготвя такава инвазия и единственото, което все още я спира, е наличието на американски войници, които по заповед на президента Доналд Тръмп вече постепенно се изтеглят. За президента поддържането на войски там е твърде скъпо.

Изтеглянето на САЩ ще остави ръководените от кюрдите Сили за сигурност в Сирия, които отдавна са съюзни на Вашингтон, уязвими към планираното нахлуване на турската армия. За Анкара те са терористи, а ООН побърза призове Ердоган да се смили поне над цивилното население.

Напрежението между съюзниците в НАТО се засилва през последните месеци. Сблъсък имаше по отношение на решението на Ердоган да купи руски противовъздушни установки, както и по отношение на политиката в Сирия.

Турското министерство на отбраната заяви в съобщение в Twitter късно в понеделник, че всички подготовки за евентуална военна операция в Североизточна Сирия са приключили.

При валутната криза миналата година лирата загуби близо 30% от стойността си спрямо долара, отчасти заради опасенията за влошаване на връзките между Анкара и Вашингтон.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | Турция | Сирия | Доналд Тръмп | Реджеп Ердоган | турска лира | кюрди | курс на турската лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини