Започна реновирането на най-късата пешеходна улица в София

Тя е дълга само 60 метра

13:35 24.07.2019

Започна реновирането на най-късата пешеходна улица в София - "Малко Търново". Ремонтът ще включва подмяна на настилки с разширяване на площта с жълти павета, обновяване на шахти и подземна инфраструктура, осветление и елементи на градския дизайн, както и създаване на информационна система за представяне на богатата история, която крие улицата на своите скромни 60 метра.

За целта в момента се събират исторически справки, архивни кадри, митове и легенди за улицата. Този уикенд ще се проведат две работилници с граждани в Sofia Lab, на които ще се съберат мнения  за това как да бъдат представени историческите спомени на улицата по най-достъпен начин за бъдещите й посетители. 

Очаква се обновяването на улицата да приключи до есента. Ремонтът се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет, с безвъзмездната финансова подкрепа на строително-инвестиционната компания BLD, а проектът за реновиране е дарен от архитектурно студио Atelier Serafimov Architects.

На своите скромни 60 метра уличката крие артефакти и свидетелства за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4 500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането като и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен е и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | проект | улица | Малко Търново | реновиране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини