Златото изгуби подкрепата на инвеститорите

Wall Street успя да приключи търговия дълбоко на зелена територия

Снимка: Pixabay
Въпреки тежката седмица, в петък Wall Street успя да приключи търговия дълбоко на зелена територия, като ентусиазмът на инвеститорите беше подкрепен от стабилни данни за пазара на труда в САЩ. За месец септември американската икономика отчете нови 136 хил. работни места в неселскостопанския сектор, както и безработица на рекордно ниско ниво от 3.5%. Новините окрилиха биковете, в резултат на което индустриалният индекс Dow Jones завърши сесията, добавяйки над 350 пункта. Широкият S&P500 напредна с 1.42%, а NASDAQ – с 1.40%, като единствено технологичният индекс успя да реализира ръст и на седмична база.

В индивидуален план акциите на Apple поскъпнаха с 2.8%, след като Nikkei съобщи, че компанията увеличава производството на iPhone 11 с 10%. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1.531% и 2.018%.

Европейските пазари също приключиха петъчната търговия с повишения. Данните за пазара на труда в САЩ дадоха глътка въздух на инвеститорите след колебливото им представяне през последните седмици на фона на политическата несигурност в САЩ и Хонконг, геополитическото напрежение в Близкия изток, напрежението около Brexit и по-слаби от очакванията икономически данни. Британският FTSE100 записа най-силно представяне с ръст от 1.1%, следван от DAX и САС, които напреднаха със съответно 0.73% и 0.91%. На стоковите борси цената на петрола се повиши до $53 за барел, след като всеобщият ентусиазъм успокои отчасти опасенията, че забавянето на икономиката може да намали търсенето на петрол. Въпреки това цената на черното злато отбеляза втори пореден седмичен спад, този път с над 5%.

Акценти днес

Изявление – Джером Пауъл

Седмицата ще започне по идентичен начин, по който приключи предходната – с две участия на председателя на ФЕД Джером Пауъл. В своя реч в петък във Вашингтон Пауъл изрази мнение, че въпреки рисковете от забавяне на икономическия ръст, американската икономика се намира в добро състояние. Думите на председателя отново доведоха до спекулации относно намеренията на Федералния резерв за още едно понижение на лихвите през настоящата година. Изявленията на Пауъл в понеделник и вторник, респективно в Денвър и Канзас, ще бъдат следени отблизо от инвеститорите, в търсене на нови сигнали относно бъдещата монетарна политика на централните банкери.

Инструмент на фокус - Coca-Cola Inc.

През изминалата седмица акцията на Coca-Cola проби възходящия си тренд, преминавайки под подкрепящата движението трендова линия. Понижението беше ограничено около цена $52.50, където се намира 100-дневната експоненциална средна. Завръщане на котировките над $55 ще приемем като силен бичи сигнал с възможност за покупка. Краткосрочната цел ще бъде достигане до нов максимум около $60 за акция.

USD/CAD

Валутната двойка прави опит да формира нов възходящ тренд, но на дневна графика можем да забележим отслабване на щатския долар. Цената среща силно ниво на съпротива, а осцилаторът MACD се движи неубедително около неутрална зона. През предстоящата седмица очакваме инвеститорите да подкрепят канадския долар, изпращайки валутната двойка до нива около 1.32 за нов тест на възходящата тренд линия.

XAU/USD

След като достигна до дългогодишен връх от над $1550 за тройунция, златото изгуби подкрепата на инвеститорите и даде началото на низходящ тренд. За момента ценният метал успява да се задържи над границата от $1500, но на 4-часова графика е видна липсата на достатъчно покупателна сила. Пробив под тази психологична граница ще бъде удачен момент за продажба с краткосрочна цел нивата около $1450.

S&P500

Въпреки тежкото начало на седмицата за S&P500, индексът намери позната подкрепа около 200-дневната си средна и успя да приключи петъчната търговия с ръст от 1.42%. В средносрочен план смятаме, че широкият измерител на щатската фондова борса ще направи нов опит за атака на нивата над психологическата граница от 3000 пункта. При евентуален неуспех и формиране на трети по-нисък връх, може да се очаква значителна корекция на възходящия тренд.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: злато | пазар на акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини