6 знака, че спестявате достатъчно

Въпреки че „достатъчно“ е относително понятие, има основни стъпки и стратегии за установяването на този показател

18:16 03.08.2019
Какво количество пари е достатъчно? Отговорът е прост – зависи. Сумата варира за всеки отделен човек, но все пак има един общ отговор – много. Всъщност почти всеки показател от личните финанси варира между хората. Ето затова Business Insider е описал шест знака, които да подскажат на всеки дали спестява достатъчно, каквото и да значи това за него.

Наличието на спестовни цели и тяхното изразяване в цифри

Първата стъпка към това да спестяваме „достатъчно“ е да сме наясно точно какво означава за нас това понятие, както и че то зависи от конкретната цел, за която спестяваме. Просто да се отделят едни пари настрани без ясна цел на определена дата какво количество трябва да е събрано или да се използва не е особено мотивиращо и като цяло не е ефективно.

Най-добре е да се направи подробен план за какво, колко и до кога ще се спестява. Например:
  • Цел: 20% авансово плащане за имот на стойност 100 хил. лв.
  • Сума: 20 хил. лв.
  • Срок за събирането им: 5 години
  • По колко трябва да се спестяват: 4 хил. лв. годишно или по 334 лв. месечно.
Поставете себе си на първо място

За много хора това да спестяват за себе си е на второ място. Те обикновено плащат първо сметките, а след това заделят за спестяване. Лошото при този подход е, че много бързо може да се окаже, че няма пари, които да бъдат спестени. Ако сметките са по-високи от обикновено? Ако решите да похарчите малко повече за нещо забавно този месец и да използвате все още незаделените си за спестяване пари?

Единственият начин за справянето с тази трудност е да се отнасяте към сумата за спестяване както към всяка друга сметка за плащане. „Ако искате да сте богати, всичко, което трябва да направите, е да вземете решение да правите нещо, което повечето хора не правят“, пише Дейвид Бах, който е станал милионер до 30-годишна възраст, в своята книга The Automatic Millionaire. Едно от тези неща е да плащате за себе си на първо място. Да го правите означава, че имате пари за заделяне и не живеете от заплата до заплата. Ако пък е така, има две решения: понижете разходите си или увеличете доходите си.

Редовно увеличавате спестяванията си

Ако можете да задоволите потребностите си, да си позволите неща, които искате, но от които нямате нужда, и да отделяте средства встрани за в бъдеще, значи се справяте добре. Ако пък увеличавате своите спестявания, сте в още по-добра позиция. Затова в бъдеще повишавайте процента, който отделяте от своите доходи за спестяване. Много пенсионни фондове предлагат сходна опция: можете да изберете на определен период вноската към тях да се покачва.

Ако отнякъде дойдат допълнителни пари, спестявате част от тях

Никой не казва, че не трябва да се забавлявате с бонусите си, наследството или възстановяване на пари, платени за сметки или данъци. Ако обаче сте отговорни, ще оставите поне част от тези пари за спестяване. Това би бил умен избор.

Имате повече от един вид спестовна сметка

Трупането на пари под дюшека няма да е достатъчно. В днешно време има най-различни видове спестовни сметки. Някои от тях са инвестиционни, други са с данъчни облекчения, по някои дори се трупа лихва, дори и минимална. Разпределянето на спестените средства между различни сметки има няколко ползи. Първо, така не можете лесно да похарчите пари, които сте планирали за някаква друга определена цел. Освен това така показвате, че се интересувате за спестяванията си и че внимателно подбирате кой тип сметка ще ви е най-доходоносен. Трето, когато някоя от сметките има ограничение какви средства може да внесете по нея на година, ще имате други алтернативи къде да спестявате.

Не се паникьосвате за наличните си пари

Ако сте си поставили конкретни цели, следвате ги отговорно и постепенно повишавате сумата, която заделяте за спестяванията си, така създавате бент, дига, срещу евентуално изтичане на парите ви в непредвидени разходи. По всяко време можете да направите преоценка колко, докога и за какво ви е нужно да спестявате, затова няма нужда от паника по темата за спестяването.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: разходи | спестявания | доходи | спестяване | съвети | лични финанси | достатъчно | колко е достатъчно | тактики за спестяване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини