Британската икономика с най-слаб растеж от 7 години

Политическата несигурност около датата за Brexit е ограничила ръста

Снимка: Unsplash
11:53 13.01.2020
Британската икономика нараства през ноември с най-слабия си годишен темп за повече от седем години. През месеца индустриалната продукция спада рязко, макар че по-силните резултати от предишните месеци леко подобряват картината, съобщава Ройтерс.

Политическата несигурност надвисна над британския бизнес и потребителите в края на 2019 г. Страната трябваше да напусне Европейския съюз на 31 октомври, но парламентът гласува отлагане и премиерът Борис Джонсън свика предсрочни избори.

Официалните данни от понеделник показват, че икономиката през ноември е нараснала само с 0.6% в сравнение с година по-рано - най-слабото разрастване от юни 2012 г. насам, спрямо годишния ръст от 1% през октомври, което представлява възходяща ревизия спрямо предишните данни.

Само през ноември продукцията се е свила с 0.3%, което е най-големият спад от април насам, като в края на март предприятията са натрупали запаси от стоки в очакване на Brexit без сделка, съобщиха от Службата за национална статистика. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха да няма изменение за месеца.

За трите месеца до ноември икономиката е нараснала с 0.1% спрямо прогнозите за спад от 0.1%, отразявайки неочаквани ревизии в посока на възходящото производство през октомври и септември, за което статистическата служба заяви, че отразява късното проучване.

Периодът обхваща както бурното политическо време до предишния краен срок (31 октомври), така и началото на предизборната кампания, когато Джонсън реши да представи плановете си за Brexit пред обществеността, а не да търси подкрепа от опозиционните законодатели.

Той спечели неочаквано голямо мнозинство на изборите на 12 декември и бизнес проучванията на частния сектор оттогава сочат възстановяване на настроенията в края на 2019 г. и в самия старт на 2020 г.

Новият парламент одобри плановете на Джонсън да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 януари, което ще постави началото на 11-месечен преходен период, през който Джонсън иска да договори дългосрочна търговска сделка с ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече този график „в основата си невъзможен“, когато се срещна с Джонсън миналата седмица, а от своя страна британският премиер отхвърли удължаването на преходния период. Някои фирми се опасяват, че могат да се сблъскат с тарифи и други пречки пред търговията с ЕС от 2021 г.

През ноември централната банка прогнозира, че икономиката ще постигне много ограничен тримесечен растеж в периода октомври-декември, преди да се възстанови през 2020 г. Тази прогноза предполага напредък към търговска сделка и намаляване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

През изминалата седмица управителят на централната банка Марк Карни, който ще напусне през март, и двама други членове на Управителния съвет, определящи лихвите, Силвана Тенрейро и Гърджан Влей, заявиха, че може да се наложи намаляване на ставката, ако тези предположения се окажат свръхоптимистични.

Още двама представители на банката, Майкъл Сондърс и Джонатан Хаскъл, вече подкрепят намаляване на лихвените проценти.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Великобритания | ръст | паунд | растеж | лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини