COVID-19 тласна нагоре търсенето на лаптопи и чипове

Очаква се тенденцията да продължи на фона на увеличаващия се брой хора, оставащи по домовете си

Снимка: Pixabay
16:21 23.03.2020
Масовата работа от вкъщи, която хиляди хора по света възприеха в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, води до скок в търсенето на лаптопи и мрежови периферни устройства, както и на компоненти от веригата на доставки, като чипове например. Обяснението е свързано с необходимостта на фирмите да извършват по-бързо процесите си във виртуална среда. 

Много компании в момента претеглят прогнозите си за приходи, очаквайки спад на потребителското търсене и срив на икономиката като цяло. Търговците на електроника и производителите на чипове обаче намекват за ползите от промяната в работната култултура, пише Reuters. 

През последния месец правителствата и компаниите в световен мащаб съветват хората да стоят в безопасност на закрито. Междувременно Южна Корея – дом на най-големия производител на чипове в света, Samsung Electronics – в понеделник отчете 20% скок на износа на полупроводници.

Ситуацията по света подсказва, че търсенето още ще расте – почти един на всеки трима американци има заръка да стои вкъщи, а в Италия забраната за вътрешното пътувани е пълна. В повечето европейски страни мерките също са рестриктивни и изискващи социална изолация. 

В световен мащаб вирусът, наподобяващ грип, е заразил над 300 000 души и довел до почти 15 000 смъртни случая, откакто Китай за първи път регистрира огнището през декември.

„С повече хора, които работят и учат от дома по време на епидемията, нараства търсенето на интернет услуги ... което означава, че центровете за данни се нуждаят от това по-лесно да пренасят трафика“, коментира анализаторът Парк Сън-сун от Cape Investment & Securities.

Представител на южнокорейското министерство на търговията коментира пред Reuters, че облачните изчисления са довели до увеличаване на продажбите на сървърни чипове, а „ръстът на телекомуникациите в Съединените щати и Китай също е основен двигател на огромното търсене на сървъри”.

В Япония производителят на лаптопи Dynabook също наблюдава оживление в търсенето, което отчасти приписва на компании, насърчаващи работата в мрежа. Rival NEC пък обяснява, че отговаря на търсенето с удобни за работа функции като например по-мощни вградени високоговорители.

Австралийският търговец на електроника JB Hifi също заяви, че през последните седмици забелязва „ускорение“ от търговски и крайни клиенти за „основни продукти”, свързани с оставането по домовете, като устройства, които поддържат работа от разстояние, но и на домашни уреди.

Китай води 

… в търсенето на чипове, казват анализаторите, обръщайки внимание на бързия отговор на местните доставчици на облачни услуги като Alibaba Group Holding, Tencent Holdings и Baidu. 

„Облачните компании отвориха своите платформи, позволявайки на нови и съществуващи клиенти да използват безплатно повече ресурси, за да подпомогнат поддържането на операциите“, казва анализаторът Юи Хай Уонг от Canalys. Според него това създава прецедент за технологичните компании по целия свят, които предлагат облачни услуги в опит да подпомогнат организации, засегнати от коронавирус.

Развитието на облачната инфраструктура в Китай спомогна за повишаване на цените на чиповете, като спот цените на DRAM чиповете се повишиха с над 6% от 20 февруари насам, сочат данните от ценовия тракер DRAMeXchange.

UBS миналата седмица прогнозира средните договорни цени на DRAM чиповете да нараснат с 10% през второто тримесечие спрямо първото, водени от още по-голям – над 20%, скок на сървърните чипове. Притесненията за прекъсване на доставките също допринесоха за повишаване на цените.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | търсене | чипове | лаптопи | хардуер | работа от вкъщи | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини