Данните за коронавируса в Китай повишиха цените на нефта

Въпреки това фючърсите остават значително по-евтини в сравнение с месец по-рано

13:28 12.02.2020
Цените на петролните фючърси се повишиха благодарение на данните за смъртността от коронавируса в Китай, които достигнаха най-ниското си дневно ниво. Тази новина подхрани надеждите на инвеститорите, че търсенето на суровината от втория най-голям консуматор в света може да започне да се възстановява.

Фючърсите за ценообразуващия в Европа сорт петрол Брент поскъпнаха с 2.3% до 55.25 долара за барел, докато тези за американския лек суров петрол (WTI) – с 1.8% до 50.84 долара за барел.

Според данните за вчерашния ден като цяло темпът на нарастване на смъртните случаи в Китай заради коронавируса се е забавил до най-ниското си равнище от 30 януари насам. Международните експерти все пак остават предпазливи в прогнозите си кога епидемията би могла да достигне пиковия си момент, след който да започне на „залязва“.

Припомняме, че вчера цените на петрола паднаха до най-ниските си нива от декември 2018 г. насам и причината за това отново бе коронавирусът, ограничаващ пътуванията и доставките от и до Китай, както и вътрешното потребление в азиатската страна.

Забраните за пътувания от и до Китай, както и поставянето под карантина на милиони хора, ограничи потреблението на гориво. Двете най-големи китайски петролни рафинерии обявиха, че в резултат на пониженото потребление на петрол ще понижат дейността си до около 940 хил. барела на ден. Това е около 7% от дневния им работен обем през 2019 г.

Все пак, въпреки днешния ръст в цените, те остават значително по-ниски, отколкото през януари. Сортът „Брент“, който на 6 януари достигна връх от 68.91 долара за барел, днес е с 19.82% по-евтин, докато WTI (63.27 долара за барел на 6 януари) – с 24.45% по-евтин.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: нефт | Китай | гориво | суровина | суров петрол | петролни фючърси | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини