Делегация от Европейската комисия посети ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“

Президентът на дружеството Оливие Маркет запозна експертите от Брюксел с ключовата роля на централата за енергийната сигурност на България

Снимка: ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“
18:20 19.02.2020

Делегация от Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, водена от Катарина Сиков, посети днес ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. Президентът на дружеството Оливие Маркет показа най-високотехнологичната въглищна централа на Балканите на европейските представители.

„Горди сме да ръководим най-модерната централа в региона, която има ключова роля за енергийната сигурност на България“, коментира Оливие Маркет.

Делегацията от ГД „Енергетика“ е на посещение днес и утре в Стара Загора и Перник, за да обсъди „Зелената сделка“. Предложените от Брюксел политики целят превръщането на Европа в климатично неутрален континент до 2050 г. Представителите на ЕК имаха планирани срещи с работодатели, синдикати, неправителствени организации, местни власти, за да се гарантира диалог с цел успешен и справедлив преход към въглеродно неутрална икономика.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е най-новата въглищна централа в България, построена през последните 40 години. 690-мегаватовата мощност осигурява около 10% от електричеството в страната. В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии ТЕЦ-ът постига средногодишна ефективност на сероочистващата инсталация около 97%.

Централата работи в пълно съответствие с екологичните норми и условията на комплексното разрешително. През 2019 г. произведе над 3.144 млн. MWh електроенергия и използва 5.37 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн. Това за пореден път показва ключовото значение, което ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” има за енергийната система на страната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ТЕЦ | Оливие Маркет | Маришки басейн | ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово | Гълъбово

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини