Дончев: Държавната петролна компания цели повече конкуренция

Вицепремиерът е против намаляването на ДДС за ресторантьорите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
10:12 16.05.2020
Не бензиностанциите, а данъчните складове са в основата на идеята за създаването на държавна петролна компания. „Тази по същество добра идея не беше много добре разбрана“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV в събота сутрин. Той увери, че социализмът не се завръща, както и че няма да има дъмпинг на цени, нито приватизация или удар върху бизнеса. 

Целта, по думите му, е да се гарантира повече конкуренция чрез възможностите на държавата да влезе мощно на този пазар, но не като притиска някого. Дончев даде пример със сектор енергетика и европейските изисквания, че когато имаш тръба за пренос на газ, трябва да гарантираш достъп до нея на всеки доставчик. 

„Логиката същата – да имаме достатъчно инфраструктура от данъчни складове, където малки и големи компании могат да складират и впоследствие да продават гориво. Това е мощен импулс за либерализация и повече конкуренция в пазара. Печеливш от това ще е българският потребител“, коментира вицепремиерът.

Що се отнася до наличието на държавни бензиностанции – дали ще има, колко и какви – това не е най-важният въпрос, според Дончев. Той все пак обърна внимание на необходимостта от обекти в отдалечени и по-трудно достъпни места, както и на станции за зареждане на електрически автомобили. 

По темата за намаляването на ДДС за ресторантьорите, която нажежи напрежението между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, който дори бе подканен, че ако не е съгласен, може да си подаде оставката – Томислав Дончев коментира, че също е против идеята. Според него досегашната данъчна система е доказала, че работи при това без да товари бизнеса и хората, събирайки минимума ресурс, необходим на държавата. 

„Принципната ни позиция винаги е била, че диференцираната данъчна ставка не е добро решение – дава шанс за повече злоупотреби, трудно се администрира, а най-големият аргумент е, че тя обикновено не води до намаляване на цената за потребителя“, обобщи той, пояснявайки, че подобна стъпка е по-скоро в помощ на бизнеса. 

Аргументът на премиера и бизнеса е в посока изсветляване на сектора, обясни Дончев и добави, че самите представители на ресторантьорите признават за проблема. По данни на НАП близо 80% от заведенията не си плащат данъците. 

Секторът, който явно не се слави с изрядност, бе обаче похвален от вицепремиера заради поетите ангажименти, като създаването на силна вътрешно браншова регулация например. „Според мен държавата с охота трябва да аутсорсне някои от функциите си там, където имаме силен бранш“, смята Дончев и допълни: „Защо му е на държавния чиновник да категоризира обекти“ или на държавата да определя минималния осигурителен доход в сектора. 

Отстъпката пред един сектор обаче отваря безкрайна дискусия по темата, каза още Томислав Дончев. Според него сега всеки търговец и производител може да намери състоятелен аргумент, че това, което предлага, е толкова важно, че също да поиска диференцирана данъчна ставка. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Томислав Дончев | данъчни складове | държавна петролна компания | държавни бензиностанции