Джонсън отлага намаляването на корпоративния данък

Ставката, плащана от фирмите върху печалбите им, трябваше да падне от 19% на 17%

Снимка: БТА
13:23 18.11.2019
Планираното за догодина намаляване на корпоративния данък във Великобритания ще бъде отложено, заяви премиерът Борис Джонсън пред бизнес лидерите на страната, посочвайки, че причината е, че парите ще са необходими за здравната система. Ставката, плащана от фирмите върху печалбите им, трябваше да падне от 19% на 17% от април 2020 г., припомня BBC.

Този ход обаче може да струва на хазната 6 млрд. британски лири, каза премиерът на конференцията на CBI. По думите му парите ще бъдат по-добре изразходвани за „националния приоритет“.

Лейбъристите се противопоставиха на намаляването на данъците и заявиха, че ставката трябва да се повиши до 26%, колкото беше през 2011 г. Лидерът на партията Джеръми Корбин по-късно днес също ще говори пред висшите бизнес фигури във Великобритания. А лидерът на Либералдемократите Джо Суинсън се очаква да каже на представителите на бизнеса в страната, че нейната партия е „естествената партия на бизнеса“, защото иска да отмени Brexit.

В своето обръщение Джонсън каза, че бизнесът е подпомогнал финансирането на приоритет номер едно на страната, като "е създал богатството, което всъщност плаща за NHS" (здравната система). Той каза, че неговата партия "вярва категорично във фискалното благоразумие" и е решена да продължи напред с по-нататъшното намаляване на корпоративния данък – стъпка, предложена за първи път от канцлера Джордж Осбърн през 2016 г. за стимулиране на бизнеса след референдума за Brexit.

Според много икономисти обаче този ход ще бъде ненужен и потенциално вреден. Проучване, базирано на данните на HMRC миналата година, също изтъква, че намаляването на ставката може да струва на хазната 6 млрд. паунда годишно.

Обявявайки решението си в понеделник, Джонсън каза, че Обединеното кралство вече има най-ниската ставка на корпоративния данък от "всяка голяма икономика", след като консерваторите намалиха налога от 28% през годините от 2010 г. насам.

"Преди да щурмувате сцената, нека ви напомня, че това спестява 6 милиарда британски лири, които можем да вложим в приоритетите на британския народ, включително NHS", каза той на бизнес лидерите. Той настоя, че това е „фискално отговорна работа“ и не означава, че консерваторите са „против да намалят данъците върху бизнеса“.

Лейбъристът Корбин пък смята, че увеличаването на корпоративния данък до 26% ще събере милиарди, които ще бъдат изразходвани за неговите приоритети, включително допълнителни разходи за здравеопазване и образование.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Борис Джонсън | корпоративен данък | данък печалба

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ