ЕК ще предложи план за възстановяване от епидемията за над 1 трлн. евро

Той ще съдържа както безвъзмездни средства, така и възможности за заеми

17:21 19.05.2020
Европейската комисия ще представи следващата седмица план за възстановяване от пандемията, който ще надхвърли 1 трлн. евро в комбинация от безвъзмездни средства и заеми, заяви изпълнителният вицепрезидент Валдис Домбровскис, цитиран от Reuters.

Домбровскис, изказвайки се на пресконференция след среща на министрите на финансите на ЕС, приветства предложението, внесено от Франция и Германия в понеделник, за фонд за възстановяване на икономиката в размер на 500 млрд. евро за отпускане на безвъзмездни средства за най-засегнатите региони и сектори.

Но той каза още, че Комисията ще бъде по-смела. „Нашата амбиция е да не увеличаваме капацитета за финансиране в рамките на стотици милиарди, а по-скоро с цифра над трилион евро“, каза той. „Разбира се, в случая говорим както за заеми, така и за безвъзмездни средства. Това е степента на амбиция, която обсъждаме в контекста на нашето предложение за инструмент за възстановяване."

Предложението на Комисията на 27 май, свързващо Фонда за възстановяване със следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г., ще бъде основа за дискусии на всички правителства на ЕС през юни.

Домбровскис каза, че комисията проверява дали част от парите могат да бъдат предоставени тази година, но отбеляза, че това може да бъде трудно.

Доходността на държавните облигации в Южна Европа спадна силно във вторник в отговор на френско-германската идея за мащабни безвъзмездни средства, тъй като такова решение би помогнало на южните страни като Италия или Испания, засегнати силно от епидемията, да се възстановят, без да бъдат смазани под планината на дълга.

Европейската централна банка също приветства идеята за мащабни безвъзмездни средства, като заяви, че това ще донесе съществено облекчение на най-засегнатите страни и ще демонстрира солидарност.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | възстановяване | план | ЕК | Валдис Домбровскис | коронавирус | пандемия