ЕС налага санкции на Турция заради сондажите край Кипър

Една от ограничителните мерки ще е забрана за пътуване в ЕС

Снимка: Pixabay
16:02 11.11.2019
Съветът на Европейския съюз прие рамка за ограничителни мерки в отговор на неразрешените сондажи за нефт и газ, извършвани от Турция в Източното Средиземноморие, става ясно от сайта на Съвета на ЕС. Рамката ще позволи да бъдат санкционирани „лица или образувания, отговарящи за или участващи в дейности, свързани с неразрешено сондиране за въглеводороди в Източното Средиземноморие“, се казва на сайта на Съвета на ЕС.

Ограничителните мерки ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи за лица и замразяване на активи за правни субекти. Наред с това на лицата и образуванията от ЕС ще бъде забранено да предоставят средства на включените в списъка лица и образувания, съобщава още съветът.

Санкциите идват заради сондажите на Турция за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър. Припомняме, че през октомври държавите членки на ЕС поискаха от Европейската служба за външно действие да предложи мерки, след като предупредиха Турция да прекрати сондажите и изразиха единодушна солидарност с оплакванията на Кипър от тях. Турция от своя страна заяви, че няма да прекрати сондажите и заплаши с употреба на сила.

Съветът подчерта, че подобни незаконни дейности имат сериозно отрицателно въздействие върху отношенията между ЕС и Турция. Съветът отново призова Турция да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенитета и правата на Кипър в съответствие с международното право.

Заради продължаващите и новите незаконни проучвания от Турция, Съветът на ЕС беше решил временно да преустанови преговорите по всеобхватното споразумение за въздушен транспорт и за момента да не свиква заседания на Съвета за асоцииране и допълнителни заседания на диалозите на високо равнище между ЕС и Анкара.

Съветът на ЕС одобри предложението на ЕК за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа своите кредитни дейности в Турция, особено по отношение на кредитирането с държавна подкрепа.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Кипър | Турция | санкции