ЕЦБ отказа да намали лихвите, но одобри стимули за борбата с коронавируса

Сред тях са допълнителни дългосрочни заеми за банките

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард пое ангажимента си да противодейства на икономическия шок от избухването на коронавируса със стимулиращ пакет, който включва повече покупки на облигации и отдаване на заеми за банки. В него обаче не влезе намаляване на лихвите, предава Bloomberg.

Този ход отразява нарастващата загриженост относно въздействието на заразата, тъй като тя вече навреди на туризма, бизнес пътуванията и глобалните вериги за доставки, което носи на Лагард голямо изпитание само четири месеца след встъпването ѝ в длъжност. Само преди два дни тя предупреди лидерите на Европейския съюз в конферентен разговор, че рискуват криза в стил 2008 г., ако не излязат с координирани действия.

В отговор на заразата ЕЦБ взе следните решения:

- Допълнителни дългосрочни заеми за банките за осигуряване на незабавна ликвидност;

- Допълнителни 120 млрд. евро покупки на активи, фокусирани върху частния сектор.

Решението беше допълнено с временни мерки от надзорния орган на ЕЦБ за облекчаване на капиталовите изисквания за банките.

Европейските акции продължиха спада си след обявяването, като индексът Stoxx Europe 600 понижи 7.8% към 15:02 ч. българско време. Еврото се колебаеше между печалби и загуби преди да падне с 0.4% спрямо долара.

Пазарите очакваха намаление на основния лихвен процент с 10 базисни точки до -0.6%, въпреки че няколко политици изразиха скептицизъм през последните месеци по отношение на стойността на по-нататъшните намаления.

Това отразява ограничените боеприпаси на Лагард след години на огромни стимули под управлението на предшественика й Марио Драги. Нейната институция вече държи около една четвърт от неизпълнения държавен дълг в региона, докато отрицателните й проценти рискуват да навредят на банковата система и да влошат финансовата стабилност.

За разлика от ЕЦБ до момента Фед, Bank of Canada и Bank of England намалиха лихвения си процент с 0.5% по време на извънредните си срещи през последните дни. Централната банка на Великобритания въведе и нова програма за осигуряване на лесен и евтин кредит.

С решението си от четвъртък депозитната ставка на ЕЦБ остава на -0.5%, а основната ставка на рефинансиране е 0%.

Правителствата в еврозоната започнаха да се събуждат от необходимостта от икономическа подкрепа. Италия, където е наложено национално блокиране, е най-тежко засегнато от разпространението на вируса в Европа и заяви, че е готова да похарчи 25 млрд. евро за стимулиране.

Дори в Германия - която, въпреки че има най-много фискална огнева мощ, но не иска да харчи - канцлерът Ангела Меркел заяви, че правителството ще направи всичко необходимо, за да ограничи въздействието на коронавируса. Администрацията е готова да се откаже от дългогодишната си политика на балансиран бюджет, според хора пряко запознати с икономическата политика на страната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Кристин Лагард | Европейска централна банка | лихвени проценти | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини