Петролът потъна с още 4% въпреки надеждата за ОПЕК+

Цените вървят към петия си пореден дневен спад, а от началото на годината нефтът се е обезценил с над 60%

15:03 27.03.2020

Цените на петрола продължиха да падат и днес, тъй като ударът върху търсенето, причинено от коронавируса, надвишава усилията за предоставяне на стимули от страна на правителствата по целия свят, пише Reuters.

Към 14:45 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 4.18% до 25.24 долара за барел. Цената на лекия суров американски петрол (WTI) пък падна с 3.85% до 21.73 долара за барел на фона на новината, че САЩ стават епицентърът на заразата.

И двата бенчмарка вървят към петия си пореден дневен спад. От началото на годината цените им намаляха с две трети заради свързания със заразата блокаж над икономическата активност по цял свят.

„За разлика от финансовите пазари, петролният пазар очевидно се затруднява да гледа отвъд настоящата криза“, заяви анализаторът на Commerzbank Юджийн Вайнберг.

С блокирането на 3 млрд. души глобалните потребности от петрол могат да спаднат с 20%, заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, като призова големи производители като Саудитска Арабия да помогнат за стабилизиране на петролните пазари.

Според Вайнберг обаче подобни обаждания може и да не получат желания отговор. „Съмняваме се дали Саудитска Арабия ще си позволи да бъде убедена толкова лесно да се върне от пътя на отмъщението, който едва наскоро започна“, заяви той, като се позова на ценовата война, която се води между Русия и Саудитска Арабия.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и нейният фактически лидер Саудитска Арабия този месец не успяха да постигнат споразумение със своите партньори, сред които и Русия, за ограничаване на производството на петрол в подкрепа на цените. Това постави началото на ценова война помежду им, но ръководителят на държавния фонд за богатство на Русия Кирил Дмитриев заяви пред Реuters, че може да е възможен нов пакт за доставка между ОПЕК и неговите съюзници, група, известна като ОПЕК +, ако към нея се присъединят други държави.

Междувременно алжирският министър на петрола призова за извънредно заседание на икономическия панел на ОПЕК чрез телеконференция, за да оцени условията на пазара на петрола и непосредствените перспективи.

Изследователската група за нефт и газ JBC Energy заяви, че „драстично" е намалила прогнозата си за търсене на петрол за 2020 г., очаквайки спад от над 7.4 млн. барела дневно.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | цени на петрола | поевтиняване на петрола | коронавирус | ценова война

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини