Huawei поиска отлагане на решението на Лондон за 5G мрежата

Снимка: БТА
12:58 12.07.2020

Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies поиска среща с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, за да обсъдят предложение за сделка за забавяне на потенциалното отстраняване на компанията от процеса по изграждане на 5G мрежата в страната, съобщава Reuters.

В началото на седмицата стана ясни, че решението на Великобритания да разреши на китайския Huawei да играе ограничена роля в изграждането на 5G мрежата на страната не е „бетонирано“ и подлежи на преразглеждане след налагането на американските санкции. Великобритания предостави на Huawei възможност да взема ограничена роля в надграждането на мобилната мрежа до следващо поколение. САЩ обаче продължават да налагат санкции на китайския гигант, което пък дава нови и нови основания на Националния център за киберсигурност (NCSC) също да продължи да проучва опасностите и последиците от американските мерки.

Huawei се стреми да забави премахването ѝ от списъка с телекоми по отношение на 5G мрежите във Великобритания до парламентарните избори през юни 2025 г., като компанията очаква новото правителство да отмени решението за нейното отстраняване.

В замяна на това Huawei ще се ангажира да поддържа оборудването си във Великобритания, което се използва и в 2G, 3G и 4G мрежите.

Великобритания предостави на китайския телеком ограничена роля в изграждането на 5G мрежите по-рано през януари, но оттогава министрите заявиха, че въвеждането на американските санкции срещу Huawei я превръщат в надежден доставчик.

Джонсън е изправен пред силен натиск от страна на САЩ и някои британски политици да забрани достъпа на китайския производител на телекомуникационно оборудване до инфраструктурата на Великобритания по съображения за сигурност.

Посланикът на Китай в Лондон, Лю Сяомин, предупреди миналата седмица, че решението на Великобритания да загърби Huawei ще изпрати много лошо послание до китайския бизнес.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | Huawei | 5G мрежа