Дариткова: Отговорността за случващото се трябва да се поеме от президентството

Войната започна там, а ние бяхме предизвикани да влезем в този двубой, каза председателят на ПГ ГЕРБ

Дариткова: Отговорността за случващото се трябва да се поеме от президентството

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Отговорността трябва да се поеме първо от президентската институция, защото войната започна от там, а ние бяхме предизвикани да влезем в този двубой. Това няма да доведе до нищо добро, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в интервю за БНР във връзка с протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Даниела Дариткова твърдо заяви, че  ГЕРБ иска да се вслуша в гласа на хората и да разберат защо, „когато градим стабилна перспектива на държавата, те не виждат перспектива за своите деца и искат промяна“. И даде за пример новината от петък вечерта, че България официално стана част от „чакалнята“ на еврозоната.

„Винаги сме давали знак, че когато видим проблем в нашите членове и в управлението, много бързо реагираме и то по единствения възможен начин - с подаване на оставки. Нещо, което не сме видели при никой от опонентите ни. Нито се поискаха оставките на тези, за които има съмнения за нарушения и обвинения в президентството, нито в БСП - дори тя не успя да организира собствената си оставка след загубата на изборите“, каза Дариткова.

Тя призова гражданите към демонстрации, които не нарушават правовия ред в държавата. „Чуваме възгласи за това, че трябва да се махват партиите, че не харесват никой от управляващите сега политици. Затова допринася тежкият раздор между институциите в последната година. Отговорността трябва да се поеме първо от президентската институция, защото войната започна от там, а ние бяхме предизвикани да влезем в този двубой. Това няма да доведе до нищо добро“, изрази мнение председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

"Ако Румен Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството, да направи своя политическа партия и да се срещнем на полето, на което можем да правим разговори за политики", каза още тя. 

Припомняме, че вчера в обръщение към нацията президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Според него властта противопоставя гражданите. Само няколко часа по-късно от ГЕРБ отвърнаха на Радев, като вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че Румен Радев иска цялата власт. „Президентът поиска цялата власт. Защото следва служебно правителство без парламент. Защото това правителство е единствената конструкция в рамките на този парламент. Той иска цялата власт сега и безконтролно“, каза Дончев вчера и уточни, че президентът е обявил правителството за мафиотско, едва когато прокуратурата влезе в президентството и арестува двама от съветниците на Радев.

Коментари: 0