Камбоджа забрани ездата на слонове в Ангкор Ват

Не се очаква това да доведе до намаляване на посетителите

Снимка: Pixabay
11:32 18.11.2019
Една от най-известните туристически атракции в Азия застава на страната на животните и забранява ездата на слонове. Решението идва след натиск от групата за защита на животните Apsara.

Управителният орган на Археологическия парк Ангкор в Сием Реап, Камбоджа, обяви още през лятото, че ще забрани ездата на слонове в началото на 2020 г. Сега процесът вече е започнал. Местното издание Khmer Times съобщава, че на 15 ноември два от 14-те слона, които в момента са в парка на известния храм Ангкор Ват, са преместени в близката гора на общността Бос Том. Същото очаква и останалите животни до началото на следващата година, съобщава CNN.

През 2016 г. слон на име Самбо почина в Ангкор, привличайки вниманието в световен мащаб. Смъртта беше отдадена на комбинация от топлинен удар и изтощение от пренасянето на много туристи. Две години по-късно Световният фонд за дивата природа публикува доклад, насочен върху намаляващите популации на азиатския слон, отбелязвайки, че тя е намаляла с 50% само за три поколения.

Според Angkor Enterprise, която управлява парка, включен в списъка на ЮНЕСКО, той е изправен пред спад в броя на туристите. В последния му доклад се казва, че 1.8 милиона чуждестранни туристи са закупили обиколка на храмовия комплекс от януари до септември, което е спад с 13.7% спрямо същия 10-месечен период през 2018 година.

Въпреки че не се очаква забраната за езда на слонове да се отрази на броя на посетителите, тя идва в момент, когато все повече туристически организации по света премахват атракции, свързани с животни. Наскоро TripAdvisor – един от най-големите световни сайтове за пътувания и резервации –обяви, че няма да продава билети за атракции, които включват китове или делфини в плен, като тематичния парк SeaWorld в САЩ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | туристи | животни | защита | Камбоджа | слонове | Ангкор Ват | езда