КЕВР вдига цената на парното заради очаквано поскъпване на газа

18:01 03.06.2020

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи по-висока цена за топлинната енергия от месец юли, спрямо сега действащата. Увеличение е предвидено за София – с 22%, с 15 до 18% се предлага за Бургас, Враца и Разград. За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с 9%, за Варна - с 8%, а за Плевен - с 3%.

По изчисления на КЕВР цената на природния газ в дългосрочен план  ще расте поетапно като за целия регулаторен период 01.07.2020 г.- 30.06.2021 г. тя ще е средно 31.58 лв./MWh.

Цената на синьото гориво достигна рекордно ниски нива заради коронакризата и намаленото търсене през последните месеци. За сравнение през юни утвърдената цена у нас е 20.33 ст. за MWh, което сравнено с годишната прогнозна показва увеличение. Сравнявайки цените на топлофикациите за юли 2019 г. и юли 2020 г. всъщност данните на КЕВР показват, че се отчита дори понижение с около 15 на сто.

Причината парното да всъщност да поскъпне от 1 юли е, че регулаторът вече не определя цените на топлинната енергия на тримесечие, а прави годишна прогнозна цена, както е при цената с електрическата енергия. Регулаторът прави прогнозата, отчитайки данните за петролната и хъбова компонента при прилагането формулата за изчисление от условията на търговския договор, по който общественият доставчик купува природен газ за вътрешния пазар, прогнозните цени по тримесечия, към които са прибавени цената за задължения към обществото и компонента за дейността „обществена доставка на природен газ“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Топлофикация София | цена на газа | цена на парното

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини