Кои ще са най-важните глобални градове през 2035 г.

Те са подредени според ръста на икономиката и населението им

Ню Йорк
Ню Йорк
Снимка: Pixabay
21:50 06.11.2019
Градовете са двигателите на съвременната икономика. Над половината световно население сега живее в градските райони, а урбанизацията продължава да оформя траекторията на глобалния растеж по безпрецедентен начин.

Въпреки това, най-важните градове днес могат да бъдат съвсем различни от тези, които ще са водещи в бъдеще. 

Използвайки доклад на Oxford Economics, Световният икономически форум прогнозира Топ 10 на най-големите градове по мерки за икономически размер, население и темп на растеж на БВП.

Ето и кои са победителите:

Топ 10 града по прогнозен БВП

Първите 10 града по брутен вътрешен продукт (БВП) през 2035 г. ще бъдат разпръснати из целия свят. 

Очаква се три да бъдат в САЩ – Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. Четири града се очаква да са от Китай, а Лондон, Париж и Токио оформят Топ 10.

Интересно е, че Токио е град №1 днес с прогнозен БВП на стойност 1.6 трилиона долара през 2019 г.Като цяло тези топ 10 градове ще допринесат с внушителните 13.5 трилиона долара БВП през 2035 г. 

Клъстерите от такива градски райони обикновено се считат за мегарегиони и те представляват голям дял от световната икономическа активност.

Топ 10 града по бъдещо население

Ясно е, че най-големите градове по население ще са водещи и в икономическото развитие. До 2035 г. най-населените места ще се изместят към Изтока, като седем от тях ще се намират в Азия, сочи прогнозата.

На първо място се очаква да застане 38-милионното население на Джакарта, макар градът да не запази статуса си на столица на Индонезия задълго. Повишаването на морското равнище и лошото управление на водната инфраструктура означават, че Джакарта бързо потъва. Сега правителството планира да премести столицата към остров Борнео.

На африканския континент Киншаса и Лагос вече са сред най-големите световни мегаполиси (дом за над 10 милиона души) и ще заемат първите места до края на века.Населението и демографията могат да бъдат основни предимства за растежа на дадена страна. Например, нарастващата демография на Индия в трудоспособна възраст ще представлява уникално предимство. Очаква се страната да има няколко от най-бързо развиващите се градове през следващите години.

Топ 10 града по прогнозен годишен ръст на БВП

Когато сравняваме градовете въз основа на темповете им на икономически растеж, има някои ясни позиции. Средният годишен ръст на БВП в градовете е 2.6%, но първите 10 надминават това с доста голяма сума.

Любопитният момент? Всички основни играчи през 2035 г. ще бъдат в Азия: четири от най-бързо развиващите се градове ще бъдат в континентален Китай, други четири в Индия, а последните два в Югоизточна Азия.

№1 през 2035 г. се предвижда да е Бангалор с очаквана годишна прогноза за растеж от 8.5%.

Джакарта се класира и тук с прогнозирания си 5.2% ръст при двойно по-голямо от средното за града.Шанхай намира своето място и в трите списъка. Търговската столица на Китай е най-натовареното пристанище в света и една от двете основни борси в страната. Тези сектори биха могли да помогнат за увеличаване на годишния растеж на БВП на града до 5% през 2035 г.

Поглед към бъдещето

Разбира се, всеки брой променливи може да повлияе на тези прогнози за 2035 г. – от финансовата рецесия и политическата несигурност, до бързата урбанизация и технологичния напредък.

Но едно е сигурно – в следващите десетилетия градовете са местата, където много от тези фактори ще се сближат и играят важна роля.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | градове | растеж

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини