Коронавирусът ще донесе рецесия в почти всички страни от Г-20

От Еврозоната най-тежко ще бъдат засегнати Италия, Германия и Франция

Снимка: БТА
19:10 27.03.2020

Заради пандемията от коронавируса Covid-19 аналитичното звено Inteligence Unit на The Economist е преразгледало прогнозите си за растежа на икономиките на всички държави по света. Актуализираните резултати рисуват една мрачна картина.

Сред държавите от Групата на двадесетте (Г-20) само три няма да влязат в рецесия през тази година. Свиването на световния брутен вътрешен продукт (БВП) ще бъде с 2.2%.

„Глобалната икономическа картина изглежда мрачна – с рецесия в почти всяка една развита икономика по света. Предполагаме, че ще има възстановяване през втората половина на годината, но рисковете, свързани с този основен сценарий, са много високи, тъй като появата на втора или трета вълна на епидемията би свила още повече икономическия растеж“, коментира директорът по глобални прогнози на Inteligence Unit Агат Демарайс.

По думите му на този етап е трудно да се открие стратегия как да се сложи край на карантинните мерки в страните по света. Това означа, че несигурността за компаниите засега ще остане висока. Също така комбинацията от понижените фискални постъпления в държавните бюджети, съчетани с повишените публични разходи, ще поставят много страни на ръба на дългова криза.

Еврозоната ще бъде един от тежко засегнатите региони, като се очаква да отчете целогодишна рецесия от 5.9%. Икономическо свиване през цялата година ще регистрират Германия (-6.8%), Франция (-5%) и Италия (-7%). Големите 20 са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейският съюз. 

Например, германският огромен производствен сектор е силно ориентиран към износ, което означава, че страната е силно уязвима към проблеми по веригите за доставки и към слабото търсене в световен мащаб. В резултат на това възстановяването, което в другите държави от Еврозоната може да се очаква през втората половина на тази година, в Германия ще се случи по-късно.

Американската икономика конкретно тази година ще се свие с 2.8%. Първоначалният отговор на местната администрацията бе слаб и позволи на заболяването да се разпространи бързо. В допълнение, точно когато икономическите рискове от Covid-19 започнаха да се натрупват, споразумението между Саудитска Арабия и Русия да ограничат добива на петрол се разпадна, предизвиквайки сериозни движения в цените на суровината. Комбинацията от епидемията от коронавируса и срива в цените на петрола означава, че инвестициите ще се свият рязко през тази година, особено в енергийния сектор. Съответно ръстът в износа ще спре. Всичко това излага на риск евентуалното преизбиране на американския президент Доналд Тръмп, тъй като безработицата ще се покачва рязко.

Върху икономиката на Китай епидемията от Covid-19 изглежда, че ще повлияе много повече, отколкото SARS. Очаквайки, че коронавирусът няма да „избухне“ отново в страната, според анализа за цялата тази година ръстът на китайския БВП ще бъде само 1% в сравнение с прогнозираните 6.1% през 2019 г. Забавянето ще бъде съсредоточено през първото тримесечие на годината, но ще бъде усещано и през второто. Растежът ще се възстанови през втората половина на годината, когато Китай обичайно произвежда повечето от своя БВП.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | Г-20 | световна икономика | финансова криза | коронавирус | COVID-19 | Групата на двадесетте

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини