След вчерашните рекорди Dow Jones отново тръгна надолу

Промяната в тенденциите на американските пазари се дължи на вълната от заразени с COVID-19

След вчерашните рекорди Dow Jones отново тръгна надолу

Снимка: БТА

1324 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Щатските пазари потънаха с над 2%, ден след като S&P 500 и Dow Jones отчетоха най-големия си тридневен скок от 1931 г. насам. Причината за днешния спад са прогнозите, че епицентърът на епидемията от коронавируса ще се измести в САЩ, пише Rruters.

Въпреки катастрофалния старт на седмицата трите основни индекса са се покачили между 13.3 и 17.6%, движени от безпрецедентните облекчения от страна на Федералния резерв на САЩ. Инвеститорите се надяват спасителният пакет за 2.2 трилиона долара да бъде приет след обсъждането в Камарата на представителите по-късно днес.

Индустриалният индекс Dow Jones вече е с повече от 20% над най-ниското си ниво от началото на тази седмица, като технически създава бичи пазар. Но както Dow, така и S&P 500 все още са с над 20% под рекордно високите си стойности от февруари. Участниците на пазара са единодушни, че възстановяването няма да продължи дълго без доказателства, че пандемията е овладяна.

„Печалбите на акциите тази седмица показват несигурността на пазарите. Инвеститорите не са убедени, че епидемията от коронавируса е достигнала своя връх и че икономическите сътресения са приключили“, каза Хан Тан, пазарен анализатор на във фючърсната брокерска компания FXTM за МалайзияСъединените щати надминаха Китай по брой заразени с коронавирус – болните са 85 762, а смъртните случаи - 1 300. Очаква се това да е новият епицентър на пандемията според Световната здравна организация.

Рекордното увеличение на заявленията за безработица, над 3 милиона за една седмица, дава представа за икономическите щети от разпространилото се огнище, което принуди компаниите да прекратят дейността си и да започнат съкращения. „Големите въпроси, като колко е лошо разпространението на заразата и каква ще е икономическата вреда, започват да намират отговори“, казва Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор на Markets.com в Лондон. „Нуждаем се от възстановяване, а не от паника, но ако възстановяването не дойде бързо, пазарите ще понесат още по-тежък удар“, сподели експертът.

Петролните гиганти Exxon Mobil и Chevron Corp потънаха с 3% преди отварянето в петък, заради спада в цената на сорт БрентBoeing Co загуби 4%, което е най-големият спад сред компонентите в Dow Jones, но отчете най-голям ръст на седмична база - 90%. В 13:00 ч българско време Е-mini фючърсите на Dow паднаха с 560 пункта, или 2.51%, тези на S&P 500 намаляха с 63.25 пункта, или 2.43%, а Nasdaq 100 e-minis потъна със 171 пункта, или 2.18%.

Коментари: 0