Красен Станчев: Не може да се съкращават приходи, без да се намаляват разходи

Минимумът на недоимък на бюджета в края на годината ще бъде около 2.5 млрд. лева, каза той

09:16 21.05.2020

„Не може да съкращавате приходи, без да съкращавате разходи“, това коментира икономистът Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика по повод вече одобрения от Бюджетна комисия намален ДДС върху ресторантьорските услуги и книжните изделия до 9%.

„Намаляване на данъците не се прави с намаляване на приходи, без съкращаване на разходи. А в такава година на пандемия разходите се увеличават. Минимумът на недоимък на бюджета в края на годината ще бъде около 2.5 млрд. лева“, каза той пред БНР.

Според Станчев проблемът не е в данъчното законодателство, а в Кодекса на труда. „Стига се до хаотични действия, когато без да мериш, режеш и после установяваш, че сметката е по-скъпа. Проблемът на всички сезонни дейности е, че в България т.нар. трудови договори за почасови услуги са много малко – 4.4% от всички договори. Средното за Европа е три пъти повече, а в Черна гора е почти 1/3 от трудовия пазар“.

„Когато ресторантите плащат наеми и наемодателите не са регистрирани по ДДС, те имат определени изисквания. Да се решават тези проблеми с ДДС, който финансира половината от бюджета на страната, не е разумно, ако не се съкратят други бюджетни разходи, а те не могат да се съкратят, защото най-големият бюджетен разход – около 1/3 от бюджета е социални дейности“, добави той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДДС | бюджет | приходи | красен станчев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини