МФ започва проверка на европроекти по ОПИК

Ако бъдат открити проблеми, бенефициентите няма да получат финансиране

16:15 06.11.2019
Дирекция „Национален фонд“ към Министерството на финансите ще направи оценка на проектите по Приоритетна ос 5 („Техническа помощ“) на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и на техните изпълнители. Ще бъде направена верификация на разходите на база на документи, предоставени от бенефициентите на европейските средства.

Верификацията, която е стандартен етап, заложен във всички проекти по всяка една от приоритетните оси на ОПИК, ще засегне не толкова финансовия аспект, тъй като размерът на средствата е фиксиран, колкото техническото изпълнение на поставените задачи. В случай че проверката установи, че средствата са били използвани за цели, странични от поставените задачи, европарите по проекта няма да бъдат предоставени и изпълнителите ще трябва сами да платят за вече реализираното изпълнение.

Също така, ако след края на определен срок след приключването на ОПИК (2014-2020 г.) бенефициентът продължава да прави разходи по все още недовършен проект, то допълнителните разходи са за негова сметка, а не от ЕС.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проекти | проверки | Министерство на финансите | ОПИК | верификация | Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини