„Мини Марица-изток“ купи два многокофови багера

Държавната компания е инвестирала в техниката 25.8 млн. евро

Снимка: МЕ
13:54 14.11.2019
Държавната „Мини Марица-изток“ ЕАД въведе в експлоатация два нови многокофови роторни багера KWK 2000 и KWK 400 L. Стойността на техниката е 25.8 млн. евро, а финансирането е по линия на Международния фонд „Козлодуй“ и със собствени средства на дружеството.

След проведена открита международна процедура по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие за изпълнител на дейностите е избран българо-полският консорциум „Famur – българска енергетика“. Багерите ще бъдат въведени в експлоатация на територията на рудник „Трояново-север“.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на церемония по предаване, акцентира върху факта, че въвеждането в експлоатация едновременно на две машини от този тип се случва за първи път в дългогодишната история на "Мини Марица-изток" ЕАД. „Това е свидетелство за сериозната ангажираност на ръководството на компанията за обновяване на техниката – условие за ефективност и конкурентоспособност на производството“, каза тя.

Енергийният министър припомни позицията на правителството, че през следващите години България ще продължи да разчита на производството на електроенергия от въглища, „защото то е пряко свързано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на икономиката“. „Тази перспектива е записана в Интегрирания план „Климат – енергетика“, който – след одобрение от Европейската комисия – предстои да стане факт от началото на следващата година“, припомни Петкова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Марица-Изток | Мини Марица-изток | багери | многокофови багери

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини