Deloitte: Над 100 компании ще започнат тестове на частни 5G мрежи през 2020 г.

Услуги и продукти, които са се считали за непостижими в миналото, ще станат реалност през тази година

Снимка: Unsplash
12:00 05.02.2020
Над 100 компании по света ще започнат да тестват частни 5G мрежи до края на 2020 година, предвижда деветнадесетото издание на доклада „Прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите” на Deloitte. 

Проучването разглежда три основни теми: отделните технологии стават все по-взаимосвързани и взаимозависими, като в резултат на това се увеличава тяхното въздействие и стойност; смартфоните, компютрите, телевизорите, корпоративните центрове за бази данни и софтуер и IoT ще донесат по-голямата част от приходите в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите; и на последно място – услуги и продукти, които са се считали за непостижими в миналото, ще станат реалност през 2020 г. 

„През 2020 г. ще започнем да виждаме ефект на балдахин, при който играчите в индустрията ще работят в по-тясно сътрудничество заедно - отделни технологии, като AI чипове, роботи и частни 5G мрежи ще станат по-добре свързани и ще направят възможни иновации като орбитни спътници, летящи ниско до Земята и др.“, подчертава Пол Салломи, вицепрезидент на LLP, Deloitte и лидер в технологичния сектор в САЩ. 

Ето и какво прогнозира докладът: 

Изкуствен интелект от ново поколение. Ново поколение чипове на изкуствен интелект (AI) ще намали фрустрацията, причинена от липсата на интернет връзка на смартфоните, като доведе AI към устройствата. Deloitte прогнозира, че през 2020 г. ще бъдат продадени повече от 750 милиона чипове или части от AI чипове, които изпълняват или ускоряват задачите за машинно обучение на самите устройства, а не в отдалечен център за данни, както и че крайният пазар на AI чипове ще продължава да се развива много по-бързо от общия пазар на чипове.

Частни 5G мрежи. Според Deloitte компаниите, които през тази година ще започната да разгръщат частни 5G мрежи, заедно ще инвестират общо няколкостотин милиона в труд и оборудване. За много от най-големите бизнеси в света, частният 5G интернет вероятно ще се превърне в предпочитан избор, особено за индустриални среди като производствени предприятия, логистични центрове и пристанища.

Запознайте се с новия си колега, робот. От почти един милион роботи, които Deloitte очаква да бъдат продадени за корпоративна употреба през 2020 г., малко над половината ще бъдат професионални сервизни роботи, като ще генерират приходи от над 16 млрд. щатски долара – 30% повече, отколкото през 2019 г. Роботите за професионални услуги ще надминат по брой индустриалните роботи през 2020 г. и по приходи – през 2021 г.

Мога ли да имам реклама със съдържанието си? Deloitte прогнозира, че глобалните приходи от видео услуги, които се поддържат от реклами, ще достигнат приблизително 32 млрд. щатски долара през 2020 г. Азия, включително Китай и Индия, ще генерира приходи от 15,5 млрд. щатски долара през 2020 г., което е почти половината от общата сума в света. В Китай, Индия и в Азиатско-Тихоокеанския регион рекламното видео е доминиращият модел за предоставяне на стрийминг на потребителите. За разлика от това, в САЩ повечето оферти за видео директно към потребители са базирани на модела на безплатен абонамент.

И още:

  • Орбитни спътници, летящи ниско до Земята: до края на 2020 г. в нискоземна орбита ще има над 700 спътника, чиято цел е да предложат глобален широколентов интернет (за сравнение в края на 2019 г. броят им е около 200). Тези нови „мега- съзвездия“ на орбиталните широколентови станции потенциално ще добавят повече от 16 000 индивидуални сателита към тази бройка през следващите години. 
  • Аудиокниги и подкасти: През 2020 г. глобалният пазар на аудиокниги ще нарасне с 25% до 5 млрд. щатски долара, а глобалният пазар на подкастинг ще нарасне с 30% спрямо 2019 г., за да достигне 1.1 млрд. долара през 2020 г. 
  • По-умен смартфон: Пазарът на мултипликатори на смартфони (хардуер, съдържание, услуги) ще донесе 459 млрд. долара приходи само през 2020 г. и ще расте между 5% и 10% годишно до 2023 г. Това означава, че през 2023 г. пазарът на мултипликатори на смартфони вероятно ще генерира приходи от над половин трилион долара годишно. 
  • Работната сила на интернет: Deloitte също така прогнозира, че глобалният пазар на мрежа за доставка на съдържание (CDN) ще достигне 14 млрд. щатски долара през 2020 г., което е повече от 25% спрямо прогнозираните през 2019 г. 11 млрд. долара. Пазарът ще се удвои до 30 млрд. щатски долара до 2025 г., сложен годишен темп на растеж от над 16%. 
  • На работа с велосипед: Десетки милиарди допълнителни велосипедни пътувания годишно ще се осъществят през 2022 г. Увеличението на колоезденето ще удвои броя на обикновените потребители на велосипеди в много големи градове по света, където колоезденето до работа все още е рядкост. Deloitte прогнозира увеличение с 1% точка на дела на хората, които използват велосипеди, за да се придвижат до работа за периода от 2019 г. до 2022 г. Между 2020 и 2023 г. се очаква да бъдат продадени над 130 млн. електронни велосипеда. 


Deloitte

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: прогноза | 5G | телекомуникации | Deloitte | 5G мрежи | Делойт | 2020 година | частни 5G мрежи