НКЖИ подписа 260-милионния договор за жп отсечката Оризово-Михайлово

Двупътният участък е с дължина 37 км, като след ремонта ще се поддържа скорост от 160 км/час

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
12:24 07.11.2019
37-километровата жп отсечка Оризово – Михайлово ще бъде удвоена и изцяло обновена. Договорът за изпълнението на проекта на обща стойност 218 млн. лв. без ДДС (261 млн. лв. с ДДС) беше подписан днес от генерални директор на НК „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски и представители на консорциума изпълнител ДЗЗД „Евро жп инфраструктура“.

Двупътният жп участък между Оризово и Михайлово ще бъде изграден в по-голямата си част по ново трасе и ще позволява скорост за движение на влаковете от 160 км/ч., обясняват от НКЖИ. В рамките на проекта ще бъдат изградени нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 м. Ще бъдат премахнати всички железопътни прелези като на тяхно място ще се изградят 5 пътни надлеза и 3 пътни подлеза. По този начин ще се елиминира пресичането на едно ниво и ще се повиши безопасността.

Дейностите по обекта включват също и подновяване на коловозите и стрелките в гарите Оризово, Чирпан и Михайлово, както и модернизация на системите за сигнализация и телекомуникации. Ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност до обновените приемни здания и пероните на гарите и спирките. Дейностите по договора  трябва да приключат до 49 месеца и включват проектиране и строителство.

Участници в консорциума изпълнител са българската компания „Инфраструктурно строителство“ АД и испанската „Марко Обра публика“ АД. Обектът е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НКЖИ | Красимир Папукчийски | железопътна инфраструктура

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ