ОПЕК сви още производството на петрол

Държавите в картела са изпомпвали през ноември по-малко, отколкото позволява сделката с партньорите от ОПЕК+

13:39 30.11.2019
Производството на петрол от държавите в ОПЕК е паднало през ноември, показва проучване на Reuters. Производството на Ангола се е свило заради поддръжка на съоръженията, а Саудитска Арабия е запазила капацитета си на предлагане непроменен преди очакваното първично публично предлагане (IPO) на държавната нефтена компания Saudi Aramco.

Средно, 14-членната организация на страните износители на петрол е изпомпвала 29.57 млн. барела на ден през този месец, според проучването. Това е със 110 хил. барела по-малко спрямо октомври.

Изследването предполага, че Саудитска Арабия, която възстанови нормалното снабдяване с петрол след атаките срещу съоръженията си през септември, все още изпомпва много по-малко, отколкото позволява сделката за намаляване на производството в рамките на ОПЕК+. На 5 декември картелът ще се събере, за да преразгледа пакта. На същия ден Saudi Aramco трябва да обяви окончателната цена на офертата.

ОПЕК, Русия и други съюзници, известни като ОПЕК+, се съгласиха да намалят доставките с 1.2 млн. барела дневно от 1 януари. Делът на ОПЕК в намалението е около 800 хил. барела дневно.

Очаква се производителите да удължат пакта си за доставка на срещата на 5-6 декември, съобщава Reuters. Делегатите на ОПЕК обаче вече заявиха, че производителите могат да обсъдят по-дълбоко съкращаване на доставките на фона на прогнозите за свръхпредлагане през 2020 г.

„Минимумът е да се удължи“, заяви делегат на ОПЕК пред Reuters.

Петролът сорт Брент поевтиня до 63 долара за барел, след като достигна 72 долара след атаките на 14 септември срещу саудитските петролни съоръжения. Текущата цена е под нивата, от които много държави от ОПЕК се нуждаят, за да балансират своите бюджети.

11-те члена на ОПЕК, обвързани от споразумението, което засега продължава до март 2020 г., лесно надхвърлиха обещаните съкращения. Съответствието е нараснало до 152% през ноември, установи проучването, от 135% през октомври, въпреки че Ирак и Нигерия изостават с изпълнението сред по-големите производители.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: нефт | ОПЕК | производство на петрол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини