Пет държави, които едва ли ще си помислите да посетите, но трябва

Те не са топ туристически дестинации, но си заслужават обиколка

Снимка: Wikipedia
20:19 28.11.2019

Те не са никак предпочитани от туристите. Не са популярни дестинации за масовия пазар, дори са опасни. Но си заслужават да бъдат видени.

Препоръката идва от британския в. „Телеграф”, в чието проучване тази година на над 40 000 читатели малцина са пожелали да посетят именно тези страни.

По различни причини обаче редакторите, пишещи за туризъм, ги препоръчват.

Вижте кои са те и защо:

1. Таджикистан


Снимка Pixabay

Страната е подходяща трекинг дестинация за отворени и добре оборудвани планинари, които са готови да търгуват се радват на удобствата на колиби, хижи и прашни пътеки в един недокоснат рай.

Планината Памир, в източната част на страната, предлага най-добрият вариант за приключенски пътешествия ще намерите древни светилища и мюсюлмански светци, крепости, скални картини и любопитни пазари, продаващи всичко - от компактдискове до мистериозни планински билки.

2. Пакистан


Снимка Pixabay

Защото е красива страна на ръба на туристическата революция. Безопасността се е подобрила драстично, бюрокрацията е намалена, което прави влизането много по-опростено и бързо, а през юни - след 11-годишна пауза - British Airways възобнови директния си маршрут Лондон - Исламабад. Акцентите включват прохода Шандур, наречен „Покривът на света“ и дом на най-високото поле на планетата; джамията Бадшахи в Лахор с нейните сложни стенописи и мраморни куполи; долините Калаша, чиито жители се славят с цветните си бродирани рокли; и долината Хунза, пълна със средновековни крепости и невероятни гледки.

3. Лихтенщайн


Снимка Pixabay

Въпреки че страната е дълга само 15 мили, нова туристическа пътека се вие цели  47 мили по бреговете на Рейн, през градове и села и до планините. Ще минете покрай приказни замъци, живописни алпийски махали, художествени галерии, музеи и лозя.

4. Судан


Снимка Wikipedia

Тук ще откриете невероятни пирамиди. В Судан древните египтяни са оставили след себе си богатство от храмове и пирамиди - но, за цели 27 века – твърде малко туристи са ги видели. Страната определено има репутационен проблем, но реалността, както често се случва, е по-приятна, отколкото може да очаквате.

5. Еритрея


Снимка Wikipedia

Столицата Асмара е обект на световното културно наследство от 2017 г. насам, и пази голям брой оцелели съкровища от времето на италианската Еритрея. Запазени са множество сгради в стил Ар Деко.

И извън столицата има атракции. Адулис е древен археологически обект, съществуващ в римската епоха. Масава е интригуващо пристанище на Червено море, до което се стига от столицата по влакова линия, която романтично се извива през планини и низини. А от Масава се качвате с лодка до архипелага Дахлак - 126 острова (макар и два основни) в Червено море, където ловът на перли все още е решаваща част от икономиката.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | туристи | Судан | Пакистан | Лихтенщайн | Таджикистан | Еритрея

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини