Планираните разходите на БНР за 2020 г. надхвърлят бюджета с 5.5 млн. лв.

Директорът на медията е категоричен, че съкращения няма да има, но ще има оптимизация на разходите по други пера

Снимка: YouTube/Стопкадър
10:53 14.02.2020

Очакваните разходи на Българското национално радио за 2020 г. са 54.8 млн. лв. В същото време приходите му с бюджетния трансфер ще са 49.3 млн. лв. Така се получава „дупка“ от 5.5 млн. лв., съобщи генералният директор Андон Балтаков в обръщение към работещите в обществената медия.

Недостигът на средства в бюджета на радиото е резултат от драстичното увеличение на разходите за авторски и сродни права, съгласно подписания през 2017 г. договор с дружествата ПРОФОН и „Музикаутор“. За целия срок на договора - от началото на 2017 г. до края на 2019 г., радиото е платило с 2.4 млн. лв. повече спрямо предходния договор.

Заедно с това има увеличение на издръжката на радиото за комунални и външни услуги, което според Балтаков е следствие от повишението на общото ниво на цените на енергийните стоки и административните цени - топлоенергия, газоснабдяване, водоснабдяване, транспортни горива, външни услуги.

По думите на директора на радиото, цитирани от самата медия, увеличение на бюджетния трансфер през последните две години - 2019 и 2020 г., е целево, единствено за разходи за персонал, но не и в частта на текущите разходи.

„През нито една от последните десет години не е отчетена средногодишната инфлация, с която да бъде индексиран трансфера от държавния бюджет за издръжка на БНР“, казва Балтаков.

Въпреки дефицита, няма да се намалява Фонд работна заплата, не се предвиждат и съкращения, посочва още Андон Балтаков и допълва, че ръководството на БНР започва сериозна преоценка на различните разходни пера, за да бъдат оптимизирани разходите.

„В рамките на следващите 6 месеца ще въведем нова система, която да гарантира справедливо заплащане в цялата система на БНР“, допълва Балтаков.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дефицит | бюджет | БНР | национално радио | Андон Балтаков

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини