На първо четене: Прехвърлянето на някои акции ще се облага с ДДС

Поправката засяга компаниите, които притежават имоти и не са листнати на Българската фондова борса

Снимка: Economic.bg
12:08 06.11.2019

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. С него се изменят редица данъчни закони, включително Законът за ДДС, Законът за акцизите и данъчните складове, Законът за местните данъци и такси. Депутатите одобриха промените със 104 гласа „за“, 81 „против“ и 3 „въздyржали се“, съобщава "Фокус".

Според приетите промени в Закона за ДДС търговията с акции или дялове ще се облага с 20% ДДС, ако дружеството притежава недвижим имот или част от него. Според мотивите в законопроекта целта е да се преустанови „често практикувано от някои данъчно задължени лица заобикаляне на закона", при което чрез изповядване на сделки за прехвърляне на акции и дялове фактически се прехвърля собствеността върху недвижими имоти, предназначени да бъдат използвани за жилищни нужди на физически лица, като по този начин се избягва възникването на задължения за ДДС. Облагане няма да има, ако акциите се търгуват на Българската фондова борса.

Поправката стана обект на критики от страна на експертите, тъй като според българското законодателство купуването на акции не означава придобиването на фактическо право върху притежавания от дружеството имот.

С новите текстове се въвежда и специфична данъчна регулация за неутрализиране на случаите на хибридни несъответствия и на несъответствия с данъчно задължено лице, което е местно лице за данъчни цели на повече от една юрисдикция. Тоест се залагат правила срещу практиките за избягване плащане на данъци. Тази поправка е съгласно въведена от Европейската комисия Директива на (ЕС) 2016/1164, за несъответствията при хибридни образувания.

В законопроекта е направено и прието предложение за намаляване на административната тежест и улесняване при ползване на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране. В преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане се правят изменения и в Закона за местните данъци и такси. Текстовете предвиждат при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства, да се подава данъчна декларация за облагане с данък.

По време на гласуването в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова, заяви, че Законът за корпоративното подоходно облагане в 90 % транспонира европейски директиви, за които цялата зала трябва да е съгласна. По думите й освен текстовете, които транспонират новите неща в директивите има няколко разпоредби, които касаят намаляване на административната тежест на данъкоплатците. „Не съм съгласна с това, че е нямало достатъчно време за обсъждани и за вземане на различни мнения. Законът е гледан в Комисия по бюджет и финанси на 9 октомври. Днес сме 6 ноември - един месец по-късно. Мисля, че всеки, който искаше да търси различни мнения и обсъждания на текстовете, можеше да го направи. От тази трибуна не чухме някакви конкретни неща, с които колегите не са съгласни и имат различно мнение и предложения", каза още Стоянова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДДС | имоти | Закон за ДДС | Менда Стоянова | търговия с акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини