Приходите от международен туризъм през 2019 г. бележат слаб ръст

По данни на БНБ постъпленията в българската икономика от чуждестранни граждани се оценяват на 3.7 млрд. евро

Снимка: Economic.bg/Архив
19:00 19.02.2020

Приходите от международен туризъм за периода януари-декември 2019 г. са 3.7 млрд. евро, показват данни на Българската народна банка (БНБ), цитирани от министерството на туризма. Сумата е с 0.4% по-голяма спрямо същия период на 2018 г.

Само за месец декември 2019 г. постъпленията от чуждестранни туристи надхвърлят 165 млн. евро, като увеличението спрямо последния месец на 2018 г. е 10%. За изминалата година е отчетено увеличение на туристическите  посещения от чужди граждани с 0.4%, като броят им достигна 9.3 млн. Само през последния месец на 2019 г. в България са отчетени 479 276 чуждестранни туристически визити – ръст от 9.2% спрямо същия месец на предходната година, посочват от туристическото министерство.

„Радвам се, че данните на БНБ за приходите от международен туризъм за 2019 г. доказаха прогнозите ни за положителен резултат от туризма през годината“, коментира ресорният министър Николина Ангелкова. „Това доказва устойчивото развитие на отрасъла, а и фактът, че заедно - държава, бизнес и местни власти, можем да преодоляваме голямата конкуренция за туристи в региона и кризите в туризма в международен мащаб. Резултатите са и поредният стимул за всички в бранша да работим още по-усилено през настоящата година, за да надградим постигнатото, да повишим качеството на услугите, популяризирайки дестинация България”, отбеляза още тя.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приходи | статистика | туристи | Министерство на туризма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини