Режимът на водата в Перник става още по-болезнен

Утре предложението за новия режим ще бъде предоставено от ВИК-Перник на кмета на града

Снимка: Economic.bg/Архив
17:50 10.12.2019

Режимът на водата в Перник става още по-строг, като хората в града ще имат водоснабдяване само по 6 часа в денонощието, а в някои села ще има вода през ден. Това стана ясно след среща с кмета и областния управител на Перник, и регионалният министър Петя Аврамова. Водата в язовир „Студена“ продължава да намалява въпреки обещанията на държавата и лично на екоминистъра Нено Димов, че са взети мерки да се спрат изтичанията от водоема.

Заради продължаващото намаляване на водата и неефективният воден режим в момента ще бъде въведен нов, по-строг режим. Гражданите на Перник ще имат вода само по шест часа на ден – от 16 до 22 ч., като в някои села достъпът до вода ще бъде дори през ден.

Утре предложението за новия режим ще бъде предоставено от ВИК-Перник на кмета на града и с негово становище и потвърждение той ще бъде въведен. С новия дружеството гарантира, че ще осигури нормално водоподаване, тъй като с настоящия режим на високите точки водата не достига.

„Водният режим, който в момента се изпълнява в Перник, не е най-удачният към настоящия момент заради водното количество на язовир „Студена“ – около 4 млн. кубика - и заради състоянието на амортизираната водопроводна мрежа. Два пъти спиране и пускане на водата на ден създаде аварии. Констатирахме по 14-15 нови аварии на ден. Притокът към язовира и отока се разминават с доста. В последните дни имаме приток, който ни притеснява – до 50 л в сек, а отока е до 350 л в сек и предвид тези обстоятелства предложихме този нов режим за водоснабдяване на Перник”, коментира министър Аврамова.

До започването на работа на новия управител на ВИК-Перник, Илиян Илиев, в институцията ще бъде назначен прокурист, който до вписването на новия ръководител в дружеството да изпълнява тези функции.

„Отиваме на по-болезнен режим за перничани, но за съжаление той е много належащ. Надявам се, че след тази среща ще имаме повече конкретни стъпки и се надявам новото ръководство на ВИК Перник да има достатъчно експертна подготовка, защото няма да има никакво време някой да се учи пред кризисната ситуация, пред която сме изправени”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: режим на водата | воден режим | Петя Аврамова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини