САЩ са предложили мирния си план на Китай

Пекин обаче все още не е отговорил дали е съгласен с условията на Вашингтон за прекратяване на търговската война

Снимка: БТА
11:35 13.12.2019

Вашингтон e определил условията си за сключване на търговска сделка с Китай, предлагайки на Пекин да премахне някои тарифи за китайски стоки и да намали други. В замяна на това САЩ искат от азиатската държава да купува от тях повече американски селскостопански стоки, съобщиха за Reuters американски източници в четвъртък.

Мълчанието в Пекин обаче подхранва въпросите дали двете страни могат да стигнат до примирие в своята ожесточена търговска война, преди да влезе в сила новият кръг от вносни мита, насрочени за 15 декември.

Източник, запознат с процеса на двустранните преговори, заяви, че Съединените щати ще забавят тарифите върху китайки стоки за 160 млрд. долара, които се очаква да влязат в сила в неделя и ще отменят някои от съществуващите.

В замяна Пекин трябва да се съгласи да закупи селскостопански стоки за 50 млрд. долара през 2020 г., двойно повече от закупената през 2017 г., когато започна търговският конфликт между двете държави, съобщиха двама източници в САЩ, информирани за разговорите, предава Reuters.

След новината, че Вашингтон е готов на отстъпки китайският юан скочи до близо 5-месечен връх спрямо щатския долар, а китайските акции се изстреляха в днешната сесия, обнадеждени, че двете страни ще избегнат по-нататъшна ескалация на търговската война. Нито Вашингтон, нито Пекин обаче не направиха официални изявления, което повдига въпроса дали условията са договорени и от двете страни, пише Reuters.

Новите китайски тарифи за стоки от САЩ трябва да влязат в сила в 02.01 ч. българско време в неделя, а новите американски мита за китайски стоки ще се прилагат на 03.01 ч. И двете правителства ще трябва да направят официални съобщения за отлагане или отмяна на тези тарифи, ако искат механизмите да не се задействат.

Двама души, запознати с преговорите, казаха по-рано в четвъртък, че Вашингтон е предложил да намали съществуващите тарифи за китайски стоки с до 50% и да спре влизането на новите, насрочени за неделя, за да се гарантира сделката „Фаза 1“, първо обещана през октомври.

Един от тези хора е казал заReuters, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите топ съветници са се съгласили на условията в предложението, което вероятно е окончателното предложение, и сега чака решението на китайското правителство.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг, попитан за състоянието на търговските преговори по време на ежедневен брифинг в петък, повтори, че Пекин се ангажира да реши нерешените въпроси, но че една сделка трябва да бъде взаимно изгодна. Тя не е коментирала дали двете страни са постигнали споразумение по които и да са условия на САЩ.

Някои анализатори продължиха да поставят под въпрос дали Китай може да постигне толкова драматично увеличение на селскостопанските покупки. Например търсенето на соя - основен американски продукт, използван за храна за животни - рязко намаля, след като африканската чума по свинете опустоши бранша в азиатската държава. Този спад също така прави голямото увеличение на закупуването на царевица е трудно за изпълнение. Освен това ще бъде трудно да се увеличат покупките на други селскостопански продукти като говеждо месо.

„Просто няма логистичен начин, по който да удвои вноса за една година“, каза Дарин Фридрихс, старши анализатор на стоковите пазари в Азия в INTL FCStone.

При липса на сделка, която най-малкото да обяви примирие в 17-месечната търговска война, американските тарифи върху китайския внос, включително продукти като конзоли за видео игри и компютърни монитори, започват да действат в неделя. ПРопорционалните китайски мита към стоки, вариращи от царевица и пшеница до малки самолети и редки земни магнити, също ще започнат да действат.

Пекин също трябва да започне да прилага повторно на 15 декември допълнителна тарифа от 25% за автомобили, произведени в САЩ, и 5% за авточасти, които бяха спрени в началото на 2019 г.

Китайски служители и търговски експерти предупредиха, че друга размяна на тарифи може да торпилира търговските преговори и допълнително да ескалира спора. Някои експерти казват, че е възможно разговорите да бъдат прекратени изцяло след изборите за президент на САЩ през ноември 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | търговска война | американски мита | китайски мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини