Saudi Aramco повиши цените на нефта с доставка през август

Според анализатори това ще стимулира продажбите на „черно злато“ от хранилищата

Снимка: Pixabay
10:18 07.07.2020

Saudi Aramco вдигна цените на своя нефт със срок на доставка през август в Азия. Това съобщават Bloomberg и Reuters, като се позовават на прессъобщение на държавната петролна корпорация на Саудитска Арабия.

„Saudi Aramco повиши експортните цени на всички свои сортове нефт за Азия с мотива, че глобалното намаляване на доставките и  постепенното оживление на търсенето стабилизират петролния пазар“, отбелязва Bloomberg.

Практически Saudi Aramco вдигна с 1 долар/барел себестойността на основния сорт нефт - Arab Light, на чиято основа се определят цените и на всички останали сортове нефт, добиван в Близкия изток. По данни на Reuters това означава, че за рафинериите в САЩ нефтът Arab Light ще поскъпне през август с 1.65 долара/барел, а за тези в Северозападна Европа – с около 0.7 долара/барел.

Според анализатори повишаването на цената на арабския нефт през август ще стимулира продажбите на натрупаните през последните месеци в хранилищата запаси от „черно злато“, което пък като цяло ще окаже задържащо влияние върху цените на петролния пазар.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена на петрола | Сауди Арамко | саудитски петрол