Сенатът отхвърли документи и свидетел по импийчмънта на Тръмп

Първи признак, че делото може да протече по благоприятен за президента начин

Снимка: БТА
08:05 22.01.2020

Контролираният от американската Републиканска партия Сенат (Горната камара на Конгреса на САЩ) блокира опитите на опозиционната Демократическа партия да предостави доказателства и да извика свидетел по делото за импийчмънта на президента Доналд Тръмп, пише Reuters. Това е първи знак, че делото може да се развие по благоприятен за държавния глава начин.

С началото на третото в американската история дело за отстраняване на президент от длъжността му основният адвокат на Тръмп описа процеса като безпочвено усилия да се обърне резултата от президентските избори през 2016 г. Високопоставен представител на Демократическата партия пък заяви, че партията разполага с „много тежко“ доказателство за злоупотреба от страна на президента.

Делото по импийчмънта на Тръмп започна вчера, след като обвиненията срещу него бяха внесени миналата седмица. Президентът е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса. През декември 2019 г. Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса) подкрепи импийчмънта на Тръмп. След това делото премина в Сената.

„Импийчмънт“ обикновено се използва в политиката на САЩ за описване на отстраняването от длъжност, но всъщност означава само да се предявят официални обвинения. Камарата на представителите гласува за импийчмънт, а след това Сенатът провежда процес и гласува, за да реши дали да отстрани длъжностното лице (президент или друго) от поста му.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Доналд Тръмп | импийчмънт

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини