Шотландия официално поиска нов референдум за независимост

Шотландският премиер Никола Стърджън изпраща на Борис Джонсън необходимото писмо

Снимка: БТА
14:19 19.12.2019
Шотландия официално поиска да проведе нов референдум за независимост от Обединеното кралство. Премиерът на страната Никола Стърджън обяви, че днес изпраща до британския премиер Борис Джонсън писмо с такова искане, пише CNBC.

Стърджън е обяснила пред репортери в Единбург, че макар засега да не е сигурно ще бъде ли позволено провеждане на нов референдум за независимост, на шотландския народ трябва да бъде предоставена възможност да избере дали да бъде независим.

„За добро или лошо, ние сме един народ повече от всеки друг. Като един народ, нашето бъдеще, каквото и да изберем да е то, трябва да е в ръцете на хората, които живеят тук“, заяви лидерът на Шотландската национална партия (SNP).

След проведените миналия четвъртък предсрочни парламентарни избори във Великобритания SNP спечели 48 мандата от наличните общо 59 в местния шотландски парламент. Така партията има 13 мандата повече в сравнение с получените след изборите през 2017 г. Консервативната партия, въпреки че спечели мнозинството от гласовете в Обединеното кралство като цяло, загуби седем мандата в Шотландия.

Местното правителство в Шотландия е категорично, че иска да проведе законен референдум, резултатът от който да бъде признат от международната общност. Писмото, изпратено от Стърджън до Джонсън, съдържа искане главното правителството на Обединеното кралство и шотландското местно правителство да започнат преговори за прехвърлянето на законово право към Единбург за провеждането на референдум за независимост.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Борис Джонсън | Обединено кралство | Шотландия | Никола Стърджън | референдум за независимост