Слух за продажби и сливания поведе акциите на Nokia нагоре

Поскъпването идва на фона на повсеместно свиване на пазарите

Снимка: БТА
14:17 27.02.2020
Акциите в Nokia нараснаха въпреки цялостното свиване на финансовите пазари в четвъртък, след като Bloomberg News съобщи, че финландският производител на телекомуникационни мрежи обмисля продажба на активи и сливания.

Цената на акциите на Nokia се повиши с 1.1% в средата на деня в Хелзинки, докато междувременно индексът на европейските технологични акции .SX8P се движеше с 2.1% надолу. 

Причина за положителния ход може да бъде намерена именно в доклада на Bloomberg за предполагаеми продажби и сливания, смята търговецът Mirabaud Securities. Медията публикува материал за стратегическите планове на Nokia, позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса. 

Друг източник, близък до компанията, обаче заяви, че няма истина в тази информация. Nokia отказва коментар по въпроса, пише Reuters. 

Технологичният отдел на Nokia разполага с богато портфолио от патенти, а през 2019 г. отчете 3% ръст на оперативната печалба, която достигна 1.24 млрд. евро. Продажбите са се свили с 1% до 1.49 млрд. евро.

Nokia се конкурира с Huawei и Ericsson за поръчки за нови 5G мрежи, които се оказаха в центъра на технологичната война между Съединените щати и Китай. Залогът е голям, тъй като връзките от следващото супер бързо поколение ще отворят път за авангардни иновации в сферата на безпилотните автомобили, „умните“ производства и пр. 

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви наскоро, че неговата държава може да инвестира в Nokia и Ericsson, за да се противопоставят заедно на доминацията на Huawei в 5G технологията. Думите му допълнително стимулират спекулациите за сливания и придобиване.

Индустрията на мобилните далекосъобщителни мрежи се консолидира значително през последното десетилетие. Nokia изкупи дела на Siemens от съвместното им предприятие за телеком оборудване, а през 2016 г. придоби и френския играч Alcatel-Lucent. 

Днес глобалните лидери в сектора са трима – Nokia, Ericsson и Huawei. Китайският гигант е считан за производител номер едно. Що се отнася до големите телеком оператори, те пък опитват да използват комбинирано оборудване в своите мрежи. 

През октомври Nokia намали перспективите си за печалба през 2019 и 2020 г. и спря изплащането на дивиденти, като заяви, че печалбите ще се окажат под натиск заради увеличаването на инвестициите в 5G технология.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | продажба | Nokia | сливане | 5G | 5G мрежи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини