София ще разполага с рекорден бюджет за 2020 г.

За изграждане на детски градини, ясли, училища и техните ремонти са планирани 61.4 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
13:04 20.12.2019

Бюджетът на Столична община за 2020 г. ще бъде в размер на рекордните 1.7 млрд. лв. като парите ще се изразходват за развитието на всички ключови приоритети на София, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на Столичния общински съвет за проектобюджета за догодина. Сумата е с 80 млн. лв. повече от бюджета на общината за 2019 г.

Над 650 млн. лв. са предвидени за издръжка за дейностите по здравеопазване, култура, образование и сигурност. Над 134 млн. лв. общината осигурява за съфинансиране на градския транспорт. Капиталовата програма на общината е на стойност 471 млн. лв. като от тях над половината са средства, вече защитени по различни европейски проекти, посочи Фандъкова.

За догодина са разчетени 172 млн. лв. за инвестициите в транспортната инфраструктура, тротоари, квартални улици. 10 млн. лв. от тях ще бъдат директно предоставени на районните кметове за изпълнение на техните собствени програми. За догодина са планирани редица ремонти, сред които разширението на бул."Филип Кутев", изграждането на бул. "Тодор Каблешков" и бул."Петър Дертлиев". Общината планира изграждане на участъка от Източната тангента от Ботевградско шосе до Северната скоростна тангента. Изграждането на вътрешния ринг на София е ключов приоритет за общината, подчерта столичният кмет.

Столичната община планира ремонта на бул. "Първа българска армия", бул. "Щросмайер" в Илинден, ул. "Народно хоро" в "Овча купел", ремонт на улици в район "Нови Искър", рехабилитация на бул. "България" и на бул. "Чепинско шосе". Предвижда се реконструкция на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево. Разчетени са 15 млн. лв. за придобиване на земя за осигуряване на проекта.

61.4 милиона лева от бюджета на Столична община за 2020 г. ще са за инвестиции за изграждане на детски градини, ясли, училища и техните ремонти. Със собствени средства на общината ще бъдат изградени 9 градини, 2 ясли – в „Красно село“ и „Триадица“, както и 6 училища. Столичната община има проекти за изграждането и на още 4 училища и 7 детски градини на стойност 40 милиона лева, като Фандъкова посочи, че се планира те да се защитят и да получат държавно финансиране.

В село Владая са предвидени средства за разширяване на съществуваща сграда и изграждане на физкултурен салон, а в район „Овча купел“ ще бъде изградена нова детска градина за 6 групи.

Предвидените собствени приходи за следващата година са 778 млн. лв., което е с 52.7 млн. лв. повече от 2019 г. Общината планира да събере 46 млн. лв. повече от данъци и такси през 2020 г.

С бюджета целим да решим две задачи - да защитим повече средства за инвестиции в кварталите, подобряване на градския транспорт, инвестиции в екологията, посочи Фандъкова. Втората задача е да осигурим средства за повишаване на заплатите на медицинските сестри в здравните кабинети в детските градини и ясли, в училищата, заплатите на социалните работници, на трудещите се в общинските транспортни дружества, както и в общинските театри. Това са хората, на които всички разчитаме за нормалното функциониране на града и за защитата на децата, и на най-уязвимите граждани. По думите й увеличението на заплатите на медицинските сестри в детските градини, ясли и училища ще е 25%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | транспорт | бюджет | Йорданка Фандъкова | Столична община | детски градини | проектобюджет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини